Sretni ostaju sretni i u braku, a nesretni ...

Ivor Car

20. ožujka 2003.

Sretni ostaju sretni i u braku, a nesretni ...

Nakon što me je vijest kako se moja sestričina udaje, iznenadila i pogodila k'o šakom u glavu, osjetih se ponukanim odmah napisati neku vijest u kojoj će se razglabati o braku i emocionalnim putešestvijama koje doživljavaju dvije osobe nakon što organiziraju nešto što bi moj lijeni prijatelj Iksx nazvao pirom.
Pa dalje kažu kako dvoje, ne nužno mladih nakon pira iliti vjenčanja i još mi draže svadbe proživljavaju nešto što bi se moglo opisati kao blagi emocionalni skok. Ipak ne ostaje sve na tome, kažu oni koji proučavaju takve stvari, već se nakon nekog vremena, ne nužno mladi, vrate u onaj svijet prije braka, ponovno dobiju onaj pogled na svijet koji su imali prije nego li su se vezali za voljenu osobu. Tako barem kažu najnovija istraživanja na spomenutu temu.
Istraživanje je objavljeno u novom broju stručnog časopisa "Journal of Personality and Social Psychology", a njime je obuhvaćeno nešto više od 24 000 osoba i to u razdoblju od 1984. do 1995. godine. Taj jedan čitav "mali grad" ispitanika ocjenjivao je svoj život na ljestvici od 0 do 10, gdje 0 predstavlja potpuno nesretnu osobu, a 10 potpuno sretnu. Pa sada (fanfare) ukoliko ste mislili da brak znatno poboljšava kvalitetu života, dobrano ste se prevarili jer prosječno poboljšanje istog, izazvano brakom iznosi tek (fanfare) jednu desetinu ocjene na spomenutoj ljestvici. No, to je nekako i bilo za pretpostaviti, što se za slijedeći "nalaz" ne može reći. Naime, dokazano je da ljudi koji su svojim životom zadovoljni prije braka ostaju u braku duže nego oni koji to nisu bili. Hm, pa možda je ipak i ovo logično i pretpostavljivo?
Jedan od autora knjige "Nevjenčani jedno za drugo", Dorian Solot komentirao je rezultate ovog istraživanja slijedećim riječima: "To nas podsjeća da ne postoji čarobni štapić za sreću. Vjenčanje može usrećiti neke ljude, no prava sreća je u vama i u vašem životu, a ne u bračnom statusu". 
To sve još uvijek ne znači da ja ne trebam čestitati svojoj sestričini!