Svjetski rekorderi braka

Ivan Kegelj

9. studenog 2002.

Svjetski rekorderi braka

Evo nečeg o čemu većina stanovništva ove planete može samo sanjati. Tajvanac Liu Yung-Yang (103) i supruga Liu Yang-Wan (102) svoju vezu insitucionalizirali su prije više od 85 godina. Njih dvoje su svjetski rekorderi po duljini trajanja braka i kao takvi zavedeni su i u "Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda".
Vjenčani 10. ožujka 1917. godine, dvoje Tajvanaca preko glave je proturilo II svjetska i mali milijuna svakodnevnih, bračnih ratova. Jedno kraj drugog budili su se više od 85 godina, a nedavno ih je tajvanska vlada počela javno isticati kao primjer kako treba složno živjeti u braku. Naime, tajvanska Vlada kani suzbiti bujajući trend razvoda brakova u Tajvanu, gdje svaki četvrti brak završi razvodom.

Kako bilo, svjetske rekordere po Guinnessu u supružništvu svakako treba pripomenuti kao jednu od mnogobrojnih svjetiljki kojima su obasuti naši tuneli. Svijetle visoko pa ih mnogi, gacajući kroz tunelčić bez svrhe i cilja, niti ne zapaze. Vrijedi ih spomenuti, pa makar i u vijesti namijenjenoj rubrici zanimljivosti.