Gljive s patlidžanom i rajčicom

Ivor-Car

14. 12. 2003.

Evo jednog recepta dostupnog uglavnom u sezoni koja je iza nas. Riječ je o jelu kojem su glavni sastojci vrganji, a kao što i sami znate njih nema tijekom cijele godine. No, nije ni bitno, jer vrganje u ovom jelu lako zamijenimo s onim gljivama kojih kod nas ima cijele godine. Naravno, govorim o šampinjonima.

Dakle, dobro očistite gljive (na koje god da ste se odlučili, vrganje ili šampinjone, a možete malo i eksperimentirati, samo pazite na one lude gljive, ludare), ali po mogućnosti ih nemojte prati. Probajte ih očistiti kuhinjskom četkicom, tako da samo skinete zemlju i ostalu prljavštinu s gljiva. Nakon više, manje uspjelog čišćenja 500 grama gljiva, narežite ih na komade. Uzmite jedan srednji patlidžan i narežite ga na sitne kockice, a potom uzmite tri, četiri rajčice i narežite ih na ploške.

U poveću tavu stavite ulje i na njega dodajte kockice patlidžana, a nekoliko minuta nakon kockica dodajte i ploške rajčica. Pustite to da se peče na laganoj vatri nekih pet minuta, nakon čega dodate gljive i pojačate vatru. Začinite to začinima prema volji, iako preporučam sol, crni papar i bosiljak. Nakon još pet minuta na vatri jelo je gotovo i spremno da ga pojedu dvije gladne ili tri manje gladne osobe.