U dvoje je bolje

Klein Pferd

4. listopada 2002.

U dvoje je bolje

Ova vijest mogla bi razveseliti mnoge. Prvenstveno se to odnosi na osobe ženskog spola, koje se već godinama bezuspješno trude da odvuku najdražeg do oltara. S druge strane ima ih i koje ova vijest nikako neće razveseliti, a to su upravo oni najdraži koji nikako da popuste da njihova najmilija učini što je za njih najbolje. Ovo zadnje i nije daleko od istine pa veselila vas ova novica ili ne, pročitajte je, jer tko zna, možda je ono čega se toliko klonite za vas upravo i najbolje.
Usprkos čestim izjavama , bile one istinite ili samo izrečene u šali, da im je brak donio samo sjede, čir na želucu, prekomjernu težinu ili gubitak najboljih godina, brak prema znanstvenicima upravo ima suprotno djelovanje.
Do danas se smatralo kako brak djeluje pozitivno samo na muškiće, dok ženska čeljad na račun prosperiteta svojih muških polovica u tom braku vuče deblji kraj i ulaskom u isti ulazi u još jedan, nimalo privlačan svijet, svijet neprestanog stresa. Do takvog zaključka došla je još 1972. g. na temelju svojih istraživanja sociologinja Jessie Bernard. Njeni zaključci često su i danas citirani, a služili su kao sveto načelo različitim pokretima za  oslobađanje žena u sedamdesetima.
Novo stoljeće, novo istraživanje i što je još interesantnije novi rezultati.
Australski fiziolog David de Vaus izvršio je istraživanje na ukupno 10,641 odraslih osoba da bi došao do rezultata koji u potpunosti izjednačuje muški i ženski spol. Priliku da obole od bilo koje psiho-somatske bolesti vezane uz zajednički život, imaju u jednakoj mjeri i muškarci i žene. To u postocima, prema de Vausovom radu iznosi 13 %. Ostalih 87 % od braka imaju samo koristi, a prvenstveno se to odnosi na njihovo psihičko zdravlje. Tu još bolje stoje žene koje imaju djecu i najmanje psihičkih problema. De Vausovo istraživanje obuhvatilo je i ljude koji su izvan braka i bez partnera. Ispalo je da su i u toj kategoriji muškarci i žene potpuno izjednačeni, ali i manje sretni i skoro duplo više podložni stresu nego osobe u braku. 25 % samaca koji su se našli u ovom istraživanju, nesretno je.
Postavlja se još samo nekoliko pitanja na kraju. Je li se  promijenila definicija onoga što se smatra stresom? Jesu li možda žene u braku u zadnjih 30 godina postale sretnije? Jesu li muškarci postali nesretniji? Koji god odgovori bili, jedno je sigurno, ženite se lošije vam neće biti!