Srpskohrvatski jezik i dalje živi!

Božidar Alajbegović

29. srpnja 2004.

Srpskohrvatski jezik i dalje živi!

Mnogima se vjerojatno na tvrdnju iz naslova ove novice diže kosa na glavi, ali međunarodna lingvistička struka tvrdi kako "srpskohrvatski jezik i dalje živi!". U tekstu koji slijedi upoznat ćemo vas s problematikom jezika koji je "zloupotrebljen za raspaljivanje ratne histerije, da bi konačno i sam postao žrtva rata" kojega je, po nekima, ipak uspio preživjeti

"U lingvističko komunikacijskoj razini srpskohrvatski jezik još uvijek živi. Srpskohrvatski je danas jedan lingvistički jezik u obliku tri politička jezika" tvrdi profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Ranko Bugarski i dodaje kako tu činjenicu priznaje i međunarodna lingvistička struka.

U intervjuu za novosadski Dnevnik Bugarski naglašava kako "jezici ne nastaju političkim dekretom" pa iako je politički "ukinut",  međunarodna struka nastavlja baratati pojmom srpskohrvatskog jezika jer "govornici tri nacionalna jezika (srpskog, hrvatskog i bošnjačkog) na koje je on rastočen sporazumijevaju se glatko kao i ranije, a neki ga psihološki i dalje doživljavaju kao svoj maternji jezik".

Bugarski je također rekao i da je srpskohrvatski jezik u procesu raspada Jugoslavije "zloupotrebljen za raspaljivanje ratne histerije, da bi konačno i sam postao žrtva rata", tijekom kojeg je, kako je rekao, "sahranjen u zajedničkoj grobnici s jugoslavenskom federacijom". "U regiji još uvijek živi, inače nadvladana, romantičarsko nacionalistička ideja s kraja 18. stoljeća o svetom trojstvu jezika, nacije i države, po kojoj svaki narod mora imati jezik koji pripada samo njemu", rekao je još Bugarski.

Profesor Bugarski, koji je bio potpredsjednik Međunarodnog udruženja za primijenjenu lingvistiku (AILA), predsjednik Europskog lingvističkog društva (SLE) i koji je član Europske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Beču, nedavno je na šest američkih sveučilišta održao predavanja o sudbini srpskohrvatskog jezika.

Zanimljivo bi bilo čuti što o rečenoj problematici kažu hrvatski lingvistički stručnjaci ...