Trošiti u časno ime Tite i Franceka

Ivor Car

12. listopada 2003.

Trošiti u časno ime Tite i Franceka

U ovoj kratkoj novici postavit ćemo vam pitanje: tko sačinjava to mnoštvo od gotovo 70 000 osoba koje je svoje, bilo teško, bilo lako zarađene pare poklonilo HT-u u dealu s HRT-om pokušavajući dokazati da je Josip Broz Tito veća povijesna ličnost od Franje Tuđmana, ili da Franjo Tuđman nije manja povijesna ličnost od Josipa Broza Tita!
Iako to ne uobičavam, danas sam pogledao emisiju HRT-a koja s vremena na vrijeme uzburka hrvatsku javnost. Riječ je, dakako, o emisiji Aleksandra Stankovića, "Nedjeljom u dva". Aca je ugostio Ivu Eterovića, poznatog fotografa (najviše poznatog po tome što je bio fotograf Josipa i Jovanke Broz, te ih slikao čak u bazenu!?!). Zanimljivost Eterovića zbog koje se on većim dijelom i našao u Acinoj emisiji je to što on već devet godina (ili je deset, zaboravih) živi u Beogradu, a Hrvat je. No, to meni u ovoj novici nije ni najmanje bitno, baš kao ni to što je Aca cijelu emisiju pokazivao neku neobičnu dozu suosjećajnosti prema Eteroviću, što inače ovaj HRT-ov novinar "bez dlake na jeziku" ne uobičava pokazivati ni prema kome, a posebno ne prema svojim gostima. No, nije bitno.

Ono što je bitno je takozvani televizijski referendum, što je vrlo slična stvar našoj anketi. Postavite pitanje na koje će se zalijepiti što više fanatika, ponudite im brojeve telefona i pustite ih da bjesomučno glasaju. Vrlo jednostavan recept. U ovoj emisiji pitanje je bilo "Tko je veća povijesna ličnost Tito ili Tuđman?". Ako mene pitate maznuto s Lupige, jer takvo anketno pitanje smo imali još prije gotovo pola godine. Ako ne vjerujete pogledajte rezultate na ovom linku. Uglavnom, Tito je dobio svoj broj, Francek svoj i udri. Naravno, nisu dobili neke obične, jeftine brojeve, već one sa pozivnim brojem 061/  čijim pozivanjem gubite, ako se ne varam, 0,91 kune s uračunatim PDV-om.
Gledam i ne mogu vjerovati, rezultati se stalno mijenjaju, ali ne po jedan ili po dva glasa već po stotine glasova odjednom, u sekundi, kao da je neka nagradna igra. Nevjerojatno. I na kraju "Nedjeljom u dva" rezultat je bio otprilike slijedeći: 43 000 za Tita i 24 000 za Tuđmana. No, ni to nije bitno. Bitno je da je 67 000 osoba uzelo telefon u ruke i potrošilo jednu kunu, a neki najzagriženiji zasigurno i puno više, samo zato da bi dokazali nešto što dokazivati smisla nema, osim možda povećanja prihoda jadnog nam monopoliste HT-a. Tko su ti ljudi i što oni imaju od toga što je netko pobijedio? A kad treba nazvat za slijepu djecu onda je to puno para…