ŠTO JE LUPIGA SNIMIO PROŠLOG TJEDNA: Životinjska farma i život životinja

Ivan Kegelj

4. rujna 2011.

ŠTO JE LUPIGA SNIMIO PROŠLOG TJEDNA: Životinjska farma i život životinja

Naša nova neredovita rubrika nije više tako nova, niti je tako neredovita. Po pitanju ovog prvog više se ništa ne može učiniti, ali što se neredovitosti tiče - vjerujemo da vas tu nećemo razočarati. Za sad ide ovako kako ide - redovito, svakog ponedjeljka. Snimilo se to što se snimilo, a mjesto radnje nije tako bitno. Od sadržaja vam možemo otkriti jedan napad divljeg pitomog prasca i jednu neispunjenu želju, koju je kozlić otprve naslutio, pa se dao u paničan bijeg. Tu je još jedan vlak, jedan konj i jedna koka pankerica, zatim Zenta, njena ljutita gazdarica i par njiva, ravnih i širokih toliko da prizor potiče melankoliju


More je sad već uspomena na koju se ćemo se redovito podsjećati još samo neko vrijeme, do novog mora i novog odmora.  

 


Kolotečina je kolo koje teče, vrti se i okreće. Kolotečina melje živote u sitnu prašinu koju se rasipa u vremenu. Vrijeme - vrijeme je novac i ima gadnu naviku da prolazi.  

 


Otvoriti nove vidike, to je jedino za što uistinu vrijedi živjeti. Zato nemoj biti lijen, spas je u kretanju. Bježati od kola koje teče uzaludan je posao, ali zna biti zabavno. Bježati se može vlakom.

 


Pjesnik Simo Mraović pisao je da zna tu i tamo pasti s neba. S neba valja padati neorganizirano. Po mogućnosti na travu. Ne na beton! Na travu!

 


Budeš li padao kako treba, možda padneš u jednu ovakvu slavonsku njivu. Iznad nje je nebo s kojeg imaš pasti. Kotač koji melje daleko je od ovog neba i ove njive.  

 


Kad s neba padneš u selo poput ovog, zaviri u dvorišta. S ulice nećeš vidjeti ništa.

 


Lupiga je najprije vidio kozlića, što ga je - riskiramo užas Luke Omana i drugih kozlićevih prijatelja - automatski asociralo na ražanj. Javila se potom jedna jaka želja, ali kozlić je shvatio o čemu se radi pa se potrudio biti što brži.    

 


Koka pankerica, njegova drugarica, mirno je stajala sa strane. Jedan suvišan pokret pokvario bi joj frizuru i omeo je u koncentraciji. Snijeti jaje, snijeti jaje, misli koka pankerica. Vrata frižidera su otvorena, a sva mjesta za jaja prazna.    

 


Zenta je bila mirna i lijepa kao i obično.

 


A onda je, vičući, dojahala mala gazdarica i sve je krenulo nizbrdo.

 


Ohrabrena dolaskom konjice, svinja je navalila na putnika namjernika. Ovo je uistinu trenutak njezinog napada. Hrabar kakav jest, Lupiga je okinuo još jedan snimak i dao se u bijeg.  

 


Pobješnjela svinja shvatila je da je Lupiga okinuo snimak viška, da je precijenio svoju fizičku spremu i da neće uteći kako je mislio. Navalila je hrabro i bez zadrške svojom prijetećom utičnicom.  

 


Lupiga zna kad je nepoželjan u tuđem dvorištu. Neozlijeđen iz ove avanture pohitao je na željeznicu.

 


Kolotečina je u međuvremenu pokosila travu, ostavljajući iza sebe valjke sijena. Utrka sa životom se nastavlja.


Lupiga.Com