CVJETOZEMLJE: Uronite u raskošne boje nizozemskih tulipana

Mladen Barbarić

26. travnja 2011.

CVJETOZEMLJE: Uronite u raskošne boje nizozemskih tulipana

Dok je za neke uzgoj tulipana tek svakodnevni posao, drugima je taj, iznimno popularan običaj u Nizozemskoj, prvoklasna atrakcija. Tako se domoroci ne mogu načuditi hordama turista koje se slijevaju iz cijele Europe prema nizozemskim poljima ne bi li, baš u ovo doba godine, uživali u krajoliku prošaranom duginim bojama. Kao da je Mondrian uskrsnuo negdje nad oblacima, izvukao svoju golemu paletu i još jednom obojao domovinu. Već krajem ljeta tulipani će biti prodani, zemlja uzorana, a na mjesto cvjetova posađene tikvice, kupus i salata. Stoga, uživajte u trenutku i fotkama koje donosimo

Koliko po klompama, vjetrenjačama i izvrsnim slikarima te nogometašima, Nizozemska je poznata i po tulipanima. Već četiri stoljeća marljivi „tulipaničari“ sade, uzgajaju, brinu i polijevaju tulipane. Kažu da ih godišnje uzgoje toliko da bi svaki Zemljanin mogao dobiti po jedan i još bi ih oko dvije milijarde ostalo za zainteresirane vrste koje nemaju sreće da uživaju na našem planetu. Od devet milijardi uzgojenih tulipana čak dvije trećine Nizozemci izvoze i tako još od 17-og stoljeća kada se za jedan pupoljak tulipana moglo dobiti čitavo bogatstvo.

Najviše se ovih dragocjenih cvjetova uzgoji u zapadnoj Holandiji između Haarlema i Leidena dijelu poznatom i pod imenom "De bollenstreek" iliti "cvjetozemlje". Sezona tulipana počinje u ožujku i traje do kolovoza, no baš krajem travnja tulipani blistaju s najviše boja. Upravo zbog toga su ceste oko polja tulipana zakrčene turistima koji živopisne krajolike nagrđuju svojim kamp kućicama iz kojih zadivljeno promatraju suradnju prirode i čovjeka. 

I uistinu, kao da je Piet Mondrian uskrsnuo negdje nad oblacima oko Liessea, izvukao svoju golemu paletu i još jednom obojao domovinu. Iako je lijepo sanjariti teško je povjerovati da se Mondrian vratio, a mnogo vjerojatnije se čini da je poznati polaznik još poznatije škole iz zloglasnog Haaga inspiraciju za svoja djela pronašao sanjareći negdje uz polja žutih, plavih i crvenih tulipana. Već krajem ljeta tulipani će biti prodani diljem svijeta, zemlja uzorana, a na mjesto cvjetova domaćini ce posaditi tikvice, kupus i salatu.

 

 

Lupiga.Com

FOTO: Mail Online