Što misle Europa i SAD

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Što misle Europa i SAD

Prema nedavno provedenom istraživanju, većina Europljana smatra kako su Sjedinjene Države djelomično same krive za terorističke napade koji su se dogodili, sad već antologijskog datuma, 11. rujna 2001. godine. Isptanici su pokazali i strah od iračkog oružja za masovno uništavanje, bliskoistočnog sukoba i islamskog fundamentalizma. No, u nekim stvarima Europljani podržavaju Amere
U istraživanju je obuhvaćeno više od 9 000 osoba iz Europe i Sjedinjenih Država, a rezultati mogu začuditi samo Amerikance koji nikako nisu mislili da njihovi saveznici tako promatraju stvari (u Europi su ispitani Nijemci, Italijani, Francuzi, Britanci, Poljaci i Nizozemci). Naime, 55% ispitanih Europljana drži kako je američka vanjska politika pridonijela tragičnim događajima od 11. rujna prošle godine, kada su teroristi napali New York i Washington prilikom čega je poginulo 3 000 osoba. Najveći pototak onih koji tako misle zabilježen je u Francuskoj, 63% ispitanih, a najmanje u Italiji, njih 51 %. Kod propitanih Amerikanaca taj postotak je znatno niži, ali slična stajališta Amerikanaca i Europljana primjećuju se u gotovo svim ostalim svjetskim pitanjima.
Međunarodni terorizam glavni je strah i trepet, i jednima i drugima. Osim terorizma ispitani strahuju i od iračkog razvijanja oružja za masovno uništenje, kao i od eventualne eskalacije bliskoistočnih sukoba. Kosa na glavi, ispitanima se diže i na sam spomen islamskog fundamentalizma. To je ipak boljka koju će zapadni svijet uvijek imati i nešto što neće nikada shvatiti, ma koliko god se trudili.
No, evo i jednog podatka iz istraživanja koji ide na ruku ratobornim Amerima. Pomalo licemjerno jer upravo u tijeku laganih američkih napada na Irak, 59% Europljana smatra da su SAD nakon 11. rujna usmjerene uglavnom na samoobranu, a ne na provođenje svoje volje diljem svijeta. Pomalo nejasno, ali nema veze. Pređimo na još jednu stvar u kojoj ispitani podržavaju upravo onu stvar za koju su maloprije tvrdili da Amere ne zanima. Riječ je o podršci ispitanih savezničkim napadima na Irak, koju je većina izrazila. Pri toj temi se osjeti lagani strah kod Amera, jer samo 20% ispitanih u SAD-u podržava solo američke napade.
Što se tiče suparništva između starog i novog kontinenta, i o tome je bilo riječi. Tako devet od deset ispitanih želi da Europska Unija postane supersilom, ali ne radi suparništva već radi bolje suradnje EU i SAD.
Zasigurno podaci vrijedi toga da malo zastanete i razmislite.