STUP SRAMA: Ministar zdravlja osvojio titulu najvećeg seksista

H.Š.

31. listopada 2015.

STUP SRAMA: Ministar zdravlja osvojio titulu najvećeg seksista

U središtu Zagreba petu godinu zaredom postavljen je Stup srama. Radi se o Izboru najseksističkije izjave političara i političarki u RH, u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

Ove godine za najvećeg seksista političkog javnog prostora Zagrepčanke i Zagrepčani izabrali su aktualnog ministra zdravlja, Sinišu Vargu, s izjavom "Volimo kada su sestre u pripijenom". Varga se ovom rečenicom „proslavio“ na Svjetski dan bolesnika i to tijekom dodjele zahvalnica najliječnici i najsestri koje dodjeljuje Udruga hrvatskih pacijenata.

Cesi Stup srama
Glasačka kutija postavljena je u središtu Zagreba (FOTO: Lupiga.Com)

Drugo mjesto na Stupu srama zauzeo je Dujomir Marasović i to izjavom: "Politika je težak, rudarski posao, žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu biti kod kuće s djecom, jer moraju zapostaviti obitelj". Ovaj zastupnik HDZ-a s ovom rečenicom sudjelovao je u raspravi o izvješću o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iz 2013. godine.

Trećeplasirani seksist je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i to s izjavom: "Ovo je prva faza uređenja Dolca. To je šminkanje. To je kao kad se cura ide udavati pa je nije Bog obdario nekom vrijednošću, ali hoće ostaviti dojam uredne dame, a ima i takvih. To je samo ona vanjska fasada - namaže se, a baš unutra nije najbolje. Ali prođe, APP."

Siniša Varga
Pobjednička izjava ministra Varge (FOTO: Lupiga.Com)

Stup srama pokrenut je 2007. godine s namjerom javnog prozivanja političkih stranaka koje ignoriraju uravnoteženu zastupljenost od najmanje 40 posto oba spola na kandidacijskim listama. Gotovo da nema parlamentarne političke opcije koja se u protekla četiri izborna ciklusa (dva lokalna i dva nacionalna) nije našla na Stupu srama.

Koliko je bilo teško suziti izbor na samo šest izjava, pitali smo jednu od organizatorica ove ulične akcije i urednicu Libele, portala za rod, spol i demokraciju, Anu Brakus.

Dujomir Marasović
Majstor s mora, Dujomir Marasović zaslužio je drugo mjesto (FOTO: Lupiga.Com)

„Bilo nam, nažalost, jako teško izabrati zato što imamo izuzetno veliki bazen iz kojeg izvlačimo ove izjave. Ono što mi pokušavamo je to da osvijestimo kako se vrlo često kad se nečiji rad, trud i postojanje želi omalovažiti ili ga se želi pokazati nedovoljno vrijednim, to najčešće radi preko leđa žena. Žene su prečesto primjer za nešto što je nebitno, nevažno i neuspješno. Simboliziraju nedostatak volje, snage, htijenja i sposobnosti, ali interesantno, uvijek očekujemo da će nas baš žene izvući iz nečega jer ih percipiramo isključivo kao majke, sestre, bake, skrbnice ili njegovateljice“, kaže Brakus.

Ovogodišnji Stup srama organizirao se uoči predstojećih parlamentarnih izbora koji su trebali biti obilježeni novim izbornim zakonom koji podrazumijeva nužnih 40 posto zastupljenosti žena na stranačkim listama, međutim, Ustavni sud nedavno je odlučio o suspenziji kažnjavanja stranka za neuravnotežene liste, što je zapravo omogućilo da se i na ovim izborima nađe izrazito nizak broj žena.

Siniša Varga
Bilo je kod Varge još "konja za utrku" (FOTO: Lupiga.Com)

„Ovom odlukom ukinuta je nevaljalost lista koje ne ispunjavaju minimum od 40 posto podzastupljenog spola, što je poglavito velikim strankama omogućilo da tu zakonsku kvotu ignoriraju. Domoljubna koalicija tako na svih 11 izbornih jedinica nije ostvarila kvotu dok koalicija Hrvatska raste očigledno ne raste u broju žena na svojim listama pa i ovog puta u pet izbornih jedinica nisu ostvarili kvotu. Ono što je također interesantno je da je većina stranaka koje su ostvarile kvotu, najčešće žene opet stavljaju na dno pa tako one i kad se nađu na listama, imaju izuzetno malu, gotovo nikakvu šansu da u konačnici i uđu u Sabor“, naglašava organizatorica ove akcije. 

Prema rezultatima CESI-ija, većina se malih stranaka (onih koje uopće imaju šanse ući u Sabor) odlučila na poštivanje kvota. Kvotu su, tako, ispoštovali Orah, Most, Pametno i Živi zid. Kvotu nije ispunio HDSSB, iako izlazi samo u dvije izborne jedinice.

Ana Brakus naglašava da je još alarmantniji primjer (ne)zastupljenosti mladih. Tako primjerice, cijela koalicija Hrvatska raste ima samo jednu mladu ženu do 29 godina i niti jednog mladog muškarca. U postocima, to je samo 0,7 posto od svih kandidiranih u toj koaliciji. Domoljubna koalicija pak ima samo jednu mladu osobu, mušku, i niti jednu mladu ženu. Podaci su još gori kad je riječ o tome koliko je žena nositeljica lista. Samo jedna i to u koaliciji Hrvatska raste (Milanka Opačić) i niti jedna u Domoljubnoj koaliciji.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com