SUVIŠNA PROMOCIJA: Pavelić okuplja Viva Ludež u Zagrebu!

Ana Benačić

1. travnja 2015.

SUVIŠNA PROMOCIJA: Pavelić okuplja Viva Ludež u Zagrebu!

Promocija vrlo vjerojatnog dobitnika Kiklopa, "Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune" Borisa Pavelića, na jednom mjestu okupit će u Zagrebu trojku Viva Ludeža: Viktora Ivančića, Predraga Lucića i Borisa Dežulovića. Knjiga, čije je prvo izdanje planulo od 40 dana sama je sebi promocija, stoga je okupljanje u Novinarskom domu manje potrebno za reklamiranje same monografije, a više je prilika da se ljubitelji kritičnog novinarstva i kvalitetne satire nađu na istom mjestu i razgovaraju o najvažnijem tjedniku ovih prostora u zadnjih nekoliko desetljeća. Uz Viva Ludež i autora, najavljeni su i govornici nakladnik Slavko Goldstein i lingvistkinja Snježana Kordić, a razgovor ugodni odvijat će se uz moderiranje novinarke Nataše Škaričić.

Promocija "Smijeha slobode" u rodnom gradu Ferala, Splitu, tjedan dana ranije bila je posjećena do te mjere da su deseci zainteresiranih morali poljubiti vrata Kinoteke "Zlatna vrata". Dvorana naprosto nije mogla primiti toliki broj ljudi. Da se radi o priličnom fenomenu u hrvatskom publicističkom svijetu, bilo je jasno i ranije. Primjerice, nastup Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, "Melodije koke i Kolinde" u zagrebačkom No Sikirikiju, također je bio zamišljen i kao promocija "Smijeha slobode". Međutim, nitko od poklonika Ferala nije mogao dobiti niti jedan primjerak prvog izdanja, zato što su svi u tom momentu već bili opustošeni s polica svih knjižara u gradu. Ni sam autor nije imao jednu na rezervi. Drugo, prošireno izdanje tiskano je u dvostruko više primjeraka, premda mu, čini se, ne gine ista sudbina.

FERAL TRIBUTE: Lupiga obilježava 20 godina kako je izašao prvi broj lista koji nije želio odustati od novinarstva

NAJBOLJIH 20: Feralove naslovnice koje će se pamtiti

RAZGOVOR S BORISOM PAVELIĆEM: Feral nas je naučio da se vrijedi boriti

Osam mjeseci Pavelić je iščitavao sve broje Ferala i bilježio "vrhnje". Ispostavilo se da ga ima dosta, pa se monografija rastegla na sedamstotinjak stranica. Feral je, po mišljenju nipošto usamljenog Pavelića, veći od danas planetarno poznatog "brata mu po oružju" Charlieja Hebdoa, baš zbog uvjeta u kojima je nastajao. Feral se razgorio usred rata, kada je zadržavanje zdravog razuma i odmaka od dominacije nacionalističkog fanatizma kao jedinog ispravnog načina razmišljanja tretirano kao izdaja. Dežurni domoljubi su to i demonstrirali spaljivanjem Ferala na splitskoj Pjaci, a mainstream mediji zavjereničkom šutnjom o tom događaju.

"Ovo nije spomenik Feralu, ovo je naprosto odlično autorsko djelo! Feral je bio atipičan projekt za hrvatsko novinarstvo, i utoliko se nadam da će biti platforma za raspravu, nipošto za kanonizaciju. Ako te kanoniziraju, prvo te falsificiraju", kazao je Viktor Ivančić u Splitu, kako prenosi Novi list. O Feralu kao nepojmljivo prognanoj literaturi na studijima novinarstva više je puta govorio Boris Pavelić.

"Hrvatsko društvo zazire od Feral Tribunea, a danima bi se moglo argumentirati kako i zašto. Neporeciva je činjenica da je on gurnut u kolektivnu političku i medijsku podsvijest. Ovo što se događa otkako se tjednik ugasio, najveći je kulturni skandal ove zemlje, slika i prilika hrvatske društvene i kulturne laži", izjavio je za Lupigu. Promocija u Novinarskom domu u četvrtak počinje u 18 sati.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: arhiva