SVE PO STAROM: I v.d. dekana Filozofskog prijeti kaznenim prijavama

P.V.

20. studenog 2016.

SVE PO STAROM: I v.d. dekana Filozofskog prijeti kaznenim prijavama

Vršitelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) Željko Holjevac e-mailom je izravno zaprijetio kaznenom prijavom dvjema kolegicama i dvama kolegama, a kao skrivene adresante dodao i sve druge potpisnike sazivanja sjednice Vijeća FFZG-a. Podsjetimo, sjednica nije održana otkako je u srpnju trebalo raspravljati o zahtjevu za smjenu tada aktualnog dekana Vlatka Previšića. 

Dopisom koji je uputio e-mailom Holjevac kolege proziva kao „organizatore nelegalne izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća“ pa se poziva na Statut fakulteta prema kojem sjednice priprema, saziva i predsjeda im dekan fakulteta. Poziva se i na Kazneni zakon pa dopis završava time kako su sve aktivnosti na tome da se sjednica Vijeća konačno održi „ne samo protustatutarne nego i protuzakonite u smislu neovlaštenog obavljanja službene radnje (čl. 322 Kaznenog zakona)" te ih opominje da moraju "biti spremni suočiti se s pravnim posljedicama takvih nelegalnih aktivnosti“.

Nije ovo prvi put da se pojedinim članovima Vijeća FFZG-a prijeti kaznenim progonom. Nakon sjednice koju je prekinuo kako bi izbjegao svoju smjenu i bivši je dekan Previšić podizao kaznene prijave zbog „uzurpiranja funkcije“ protiv profesorica Nadežde Čačinovič i Branke Galić.

FFZG sjednica vijecaInicijativa Vijeća FFZG-a sazvala je konferenciju za tisak ispred fakulteta u ponedjeljak 21. ovog mjeseca u 14 sati (FOTO: Hina)

„Tko neovlašteno izvrši kakvu radnju koju je ovlaštena izvršiti samo službena ili vojna osoba, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine“, stoji u članku na koji se poziva v.d. Holjevac, premda ni dekan, ni v.d. dekana nisu službene osobe, nego javni, a ne državni službenici, upozorava u svojem reagiranju na ove prijetnje Inicijativa članova i zamjenika Vijeća FFZG-a koja je najavila i konferenciju za tisak u ponedjeljak, 21. ovog mjeseca ispred zgrade fakulteta u 14 sati. 

„V.d. dekana se u svrhu zastrašivanja kolegica i kolega pogrešno predstavlja kao službena osoba čime istodobno krši zakon, kao u slučaju potpisivanja nezakonitog aneksa ugovora o radu bivšeg dekana Previšića. Ovakav postupak v.d. dekana Holjevca, da neosnovano prijeti našim kolegicama i kolegama, navodi na zaključak da je očito krenuo stopama svojeg prethodnika koji je svojedobno podnio kaznene prijave protiv dvije kolegice i redovne profesorice na ovom Fakultetu“, stoji u priopćenju kojim se Inicijativa solidarizira s prozvanim kolegicama i kolegama te zahtijeva da se nad zaposlenicima FFZG-a prestane provoditi „nasilje kroz institucije“.

Već sljedeći dan, u utorak, počet će i izvanredni izbori za Studentski zbor FFZG-a koji traju dva dana, do srijede 23. ovog mjeseca. Za ove izbore ni nastavnici ni studenti fakulteta nemaju svoje predstavnike niti u izbornom povjerenstvu niti u povjerenstvu za žalbe. Oba povjerenstva imenovana su, naime, na izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta na zahtjev v.d. Holjevca, a zbog nemogućnosti sazivanja sjednice Vijeća – kako je obrazložio prepuštanje ovlasti Vijeća na rektora i Senat. Koliko povjerenja studenti mogu imati u regularnost izbora kad su spriječeni imenovati svoje predstavnike u tijela koja izbore provode vjerojatno će biti još jedna tema konferencije za tisak, a bio je to vjerojatno i razlog sazivanja izvanredne sjednice Vijeća FFZG-a, tijela koje, uz dekana, upravlja fakultetom no čiji je rad od kraja prošle akademske godine blokiran.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/PlenumFFZG