VIŠAK LISTIĆA: Obustavljeni izbori za Studentski zbor na Filozofskom, novi najavljeni za prosinac!

A.B.

24. studenog 2016.

VIŠAK LISTIĆA: Obustavljeni izbori za Studentski zbor na Filozofskom, novi najavljeni za prosinac!

Zbog viška glasačkih listića u kutiji, izbori za Studentski zbor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu su obustavljeni, objavila je lista "Filozofski je naš". Naime, pronađena su tri listića više od broja evidentiranih glasača, čime su izbori, premda održavani pod budnim (?) okom promatrača - nevažeći. O nelegalnosti izbora službeno je u popodnevnim satima izvijestilo Izborno povjerenstvo, koje je najavilo ponavljanje izbora 7. i 8. prosinca.

Ovu nepravilnost koja je dovela do poništenja izbora ranije nam je potvrdila i Inicijativa članova Vijeća Filozofskog fakulteta

"Kad se jednom otvori prostor nelegalnosti, što je u ovom slučaju bilo s raspuštanjem Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u uzaludnoj akciji spašavanja bivšeg dekana Previšića, nemoguće je prošvercati se u zonu legalnosti. Rektorat i oktroirana uprava Filozofskog fakulteta skrojili su izborna povjerenstva po vlastitoj mjeri logikom institucionalnog nasilja, izabravši u izborna tijela svoje pouzdanike. Čak ni u tako strogo kontroliranim uvjetima nisu uspjeli ostvariti privid legalnosti, nego je rezultat još jednom porazan i nelegalan", navode profesori iz Inicijative.

Naknadno je stigla i cjelovita izjava Inicijative članica/članova i zamjenica/zamjenika Vijeća u kojoj stoji kako je neuspjeh u provedbi izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta potvrdio razlog zbog kojeg se Inicijativa i sazvala i uspješno održala izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća 21. studenog 2016. godine, a to je da izbori za Studentski zbor neće i ne mogu riješiti krizu upravljanja Fakultetom.

"Nasuprot opetovanom odbijanju v. d. dekana Holjevca da sazove legalnu sjednicu Fakultetskog vijeća, članovi Vijeća pokazali su da su odgovorni i sposobni upravljati Filozofskim fakultetom. Studentski predstavnici konstitutivni su dio Fakultetskog vijeća bez kojeg ono ne može funkcionirati i donositi odluke. O tome svjedoči i zapisnik izvanredne sjednice Senata održane 3. listopada na kojoj je razriješen dekan Previšić", navodi se u izjavi, a potom citira spomenuti zapisnik.

"Čak ni u tako strogo kontroliranim uvjetima nisu uspjeli ostvariti privid legalnosti, nego je rezultat još jednom porazan i nelegalan" (FOTO: Hina)

„Dekanica Hrabar odgovara da Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju navodi kako Fakultetsko vijeće razrješuje dekana u skladu s razlozima za razrješenje koji su definirani Statutom Sveučilišta. S obzirom da zbog senatske Odluke o poništavanju izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskoga fakulteta Fakultetsko vijeće ne funkcionira, odnosno krnje je, ono ni ne može donositi odluke. Druga mogućnost u Zakonu jest suspenzija dekana od strane rektora koju Senat mora potvrditi. Drugim riječima, profesor Previšić je dekan dok Senat ne potvrdi odluku rektora o suspenziji", stoji u zapisniku prema citatu koji je u svojoj izjavi odaslala Inicijativa.

Smatraju i kako je „problem studentskih predstavnika” nepotrebno i namjerno kreiran kako bi se spriječio dovršetak procesa razrješenja bivšeg dekana Previšića, pri čemu je svjesno i s intencijom stvorena blokada rada Fakultetskog vijeća.

"Također, iz odgovora Ministra znanosti i obrazovanja na otvoreno pismo Fakultetskog vijeća upućeno 21. studenog, očito je da ministru Barišiću nije ni najmanje problematično to što Rektorat ni nakon mjesec dana od upućenog zahtjeva Ministarstvu nije dostavio dokumente potrebne za provođenje upravnog nadzora. Umjesto da se, shodno ozbiljnosti situacije, aktivno uključi u rješavanje krize na najvećem fakultetu u Hrvatskoj, ministar poručuje kako ga bespotrebno požurujemo jer vremena ima napretek. Time otvara pitanje vlastite pristranosti u provedbi nadzora nad odlukama Senata i pridržavanja zakonskih odredbi. Drugim riječima, upravni nadzor može se otegnuti unedogled. Neuspjeh provedbe izbora za Studentski zbor samo potvrđuje kako je bilo nužno i opravdano hitno sazivanje izvanredne sjednice 21. studenog", stoji u izjavi.

Inicijativa ponavlja kako je sada jedina zakonita, logična i prihvatljiva opcija da Senat potvrdi njihov prijedlog v. d. dekana jer će u protivnom samo podržati svjesno i ciljano opstruiranje rada Filozofskog fakulteta u ime partikularnih interesa.

"Odluku o raspisivanju ponovljenih izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta 26. rujna 2016. godine donio je Rektor Boras premda za to nije imao ovlasti, a Filozofski fakultet je još uvijek imao legalno izabranog dekana Previšića. Potom 24. studenog 2016. Odluku o ponavljanju izbora donosi razriješeni v. d. dekana Holjevac. Čak i kada bi bilo osnove za bilo koju od navedenih odluka, one su nelegalne, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog toga što su ih donijele nenadležne osobe", zaključuje se.

Skandal bez premca

Studentski predstavnici s liste "Filozofski je naš" razočarani su ovim ishodom, premda su se ranije žalili na nepravilnosti vezane za Birački odbor, čija je interna komunikacija slučajno (?) završila u pretincu elektroničke pošte kandidatkinje ProBUDImo Filozofski.

U svojoj su obavijesti napisali da su duboko razočarani neodgovornošću mjerodavnih za provedbu izbora.

"Onemogućili su njihovu transparentnu i regularnu provedbu u trenutku kada je zainteresiranost i izlaznost birača veća nego ikada ranije i kada su ti izbori od izrazite važnosti za mnogo širi kontekst – kao događaj za koji je (bivši) o.d. dekana najavljivao da će razriješiti opću krizu na fakultetu, stoga je ovo skandal bez premca", navode studentski predstavnici s liste "Filozofski je naš" 

Ovakav rasplet događaja, kažu, samo je kruna ostalih neregularnosti na koju su, navode također, tijekom prethodnih dana uporno skretali pozornost.

"Nadamo se da je sada postalo jasno da naša opetovana upozorenja nisu bila hirovito izmišljanje, nego su itekako imala uporište. Žao nam je samo da se to konačno očitovalo na ovaj način, koji krizu na fakultetu produžuje unedogled. Stoga rezolutno zahtijevamo odgovornost mjerodavnih i smatramo da se kod ponavljanja izbora nipošto u ključnim povjerenstvima – Izbornom povjerenstvu i Povjerenstvu za prigovore – ne smiju naći isti ljudi, imenovani na dvojbeno legalan, a sigurno nelegitiman način. Već je njihovo imenovanje (mimo volje Fakultetskog vijeća i mimo konzultacija sa studentskim predstavnicima o odabiru studentskih članova povjerenstava) bio početak netransparentnosti i potencijalnih neregularnosti, a one su se samo ulančavale i umnažale, završivši ovim ishodom", navode na svojim stranicama. 

Pozivaju sve kolegice i kolege, cjelokupnu fakultetsku javnost, da im se u tom zahtjevu pridruže i tako pokažu da manipulacije i/ili nedostatak odgovornosti na ovim izborima ne mogu proći tek tako, uz slijeganje ramenima i kimanje glavom.

Probudimo Filozofski o promjenama

Konkurentska lista "ProBUDImo FIlozofski" sve do objave odluke Izbornog povjerenstva o ponavljanju izbora nije navela ništa o neregularnosti izbora. Izvijestili su tek o rekordnoj izlaznosti koja se učetverostručila u odnosu na prošle izbore.

"Izlaznost studenata Filozofskof fakulteta na prošle izbore iznosila je 3,21 posto (253 glasača od 7.860). Ove godine, prema informacijama promatrača, izlaznost je višestruko premašena - procjenjuje se da se izborima odazvalo više od 1.000 studenata", navode na svojim stranicama.

Oglasili su se tek oko 19 sati.

"Noćas je prilikom prebrojavanja glasačkih listića ustanovljena nepodudarnost u njihovom broju s brojem birača koji su pristupili glasovanju. Radi se o brojci od tri glasačka listića. Iz ovih razloga Izborno povjerenstvo donijelo je odluku o ponavljanju izbora koje će se održati 7. i 8. prosinca 2016. godine. Velika izlaznost pokazuje da studenti Filozofskog fakulteta žele promjene i beskompromisno rješavanje krize na fakultetu. Na idućim izborima očekujemo još veći odaziv studenata do kojih nismo uspjeli doprijeti zbog podvala i dezinformacija koje su se širile o nama! Vjerujemo da će se izbori provesti regularno i bez poteškoća. Unatoč ovakvoj situaciji, zahvaljujemo svima koji su izašli na izbore i dali svoj glas našim kandidatima. Pozivamo vas da i dalje ostanete u toku jer buđenje našeg fakulteta na samom je početku", napisali su.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".