TREŠNJA JE CRVENA: Antun Šoljan u novom ruhu poziva na marš!

Ana Benačić

20. studenog 2014.

TREŠNJA JE CRVENA: Antun Šoljan u novom ruhu poziva na marš!

Sedmi po redu Marš solidarnosti Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ), održava se ove subote na zagrebačkoj Trešnjevci. Ovaj kvart zvijezda je ovogodišnje antifašističke šetnje zbog nekadašnjeg statusa pravog radničkog kvarta. U šetnji pod parolom "Trešnja je crvena!" sudionici će se osvrnuti na mjesta značajna za ilegalnu aktivnost pokreta otpora na Trešnjevci za vrijeme Drugog svjetskog rata, neke od preživjelih spomenika tome dobu, nekadašnji skvot i poprište borbi između punkera i skinsa krajem devedesetih, mjesta uništene industrije kao što je bivša tvornica Vesna. Kreće se točno u podne sa Zapadnog kolodvora.

Edukacijsko-revolucionarna šetnja po Trešnji proći će i pored stadiona NK Zagreba u Kranjčevićevoj gdje djeluje jedna od rijetkih antirasističkih i antihomofobnih navijačkih skupina, zatim jednim od najljepše urbaniziranih naselja u gradu – naseljem Prve hrvatske štedionice. Dužno poštovanje će se odati i nekadašnjem kinu Triglav, a posljednja točka bit će Centar za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka), gdje će se za goste održati tribina o temama naznačenim tijekom marša, a "zatim se i počastiti i odmoriti uz domaći grah i gemišt te zabavni program iznenađenja", stoji u pozivu.

Marš će protutnjati i ulicom gdje je nekoć živjela najveća koncentracija pjesnika i pisaca u Hrvatskoj. Među njima bio je i Antun Šoljan. Kako on zvuči danas u reprodukciji voljnih ljudi na Trešnjevki, pogledajte u video-pozivu na Marš solidarnosti.


 

 

Ruta ovogodišnjeg Marša solidarnosti (FOTO: Mreža antifašistkinja Zagreba)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Mreža antifašistkinja Zagreba