UBIJANJE, TABLOIDIMA RADOVANJE: "Albanija konačno ima korist od jezične barijere"

Ana Benačić

14. svibnja 2015.

UBIJANJE, TABLOIDIMA RADOVANJE: "Albanija konačno ima korist od jezične barijere"

"Napad iz Kumanova može da se prelije i kod nas, a pored južnog oboda zemlje, koji je prvi na udaru, u opasnosti bi bili i tržni centri u prestonici, tvrde eksperti." Ovo je samo jedna u nizu rečenica kojima kipte srpski tabloidi, s ciljem širenja terora i, dakako, mržnje prema Albancima. Razgovarali smo s kolegama i kolegicama o fenomenu srpskog izvještavanja o krizi u Makedoniji, zemlji koja se nakon desetak godina hroptanja pod čizmom Nikole Gruevskog nalazi na prekretnici. Upravo se nejasna antiteroristička akcija na sjeveru Makedonije uvelike pripisuje njegovom očekivanom očajničkom pokušaju da se održi na vlasti. Međuetničke tenzije koje se kreiraju ovim putem neki su jedva dočekali, a među njima ima i onih koji to niti ne skrivaju.

"Ovih dana smo vidjeli više članaka o stanju u Makedoniji u srpskim novinama, nego kod nas, čak i u medijima pod kontrolom vlade. Na televiziji kod nas i općenito u makedonskim medijima, ovi naslovi su uzeti s ozbiljnim skepsom jer su nekredibilni. Sveukupno, ovo su nagađanja. Na primjer, bilo je medijskih izvješća da će jučer, 12. svibnja, početi totalni rat, ali zapravo nije bilo ništa od toga", navodi Vasko Maglešov, novinar u redakciji 24 Вести, koja je objavila snažan apel stanovnika Kumanova albanskog podrijetla Avdija Avdiua za smirivanjem stanja i sprečavanjem nasilja između građana različitih nacionalnosti. 

Kolegica Žarka Radoja s portala Kontrapress, koja je fotografirala krvožedne naslovnice srpskih tabloida, navodi kako je danas teško govoriti o medijima u Srbiji. 

"Najpre bih morala da sednem i razmislim imamo li ih uopšte ili je ovo živo nacionalističko, podaničko, klijentelističko blato progutalo skoro sve. Makedonija je zapravo dokaz koliko ništa nismo uradili u poslednjih 15 godina, od pada režima Slobodana Miloševića, da institucionalno, sistemski i esnafski vratimo ugled novinarskoj profesiji", navodi ona.

Za ilustraciju stanja u medijima navodi kako se u samo godinu dana nekoliko važnih novinarskih imena povuklo iz profesije jer nisu mogli raditi kako treba ili su jednostavno nestali sa ekrana, jer im nije dozvoljeno da rade taj posao. 


Kako Kurir vidi svijet (SCREENSHOT: Kurir)

"Ovde se medijski ratuje već skoro tri decenije. Medijima u Srbiji ne treba Makedonija, ona je samo dobrodošla da se maknemo sa teme na kojoj 'jašemo' već nekoliko nedelja, ali generalno, ako pratite dešavanja, imamo svako malo otvorenu hajku na nekoga – da li su pripadnici manjina, Zaštitnik građana, neko ko se drznuo da kritikuje premijera – sasvim je svejedno. Taj obrazac je sveprisutan konstantno", ističe Radoja. Razlog ovakvom huškanju vidi u odnosu Srbije i Kosova.

"Kad se pojavi bilo kakva mogućnost da se kosovski Albanci prikažu kao problem, nazovi mediji to dočekaju sa posebnim entuzijazmom, ali pre samo nekoliko meseci imali smo situaciju sa objavom porno snimaka navodne hrvatske predsednice (ispostavilo se da to nije ona), nudističkih fotografija premijera Albanije (afera dron) i sl.", podsjeća. Ovakve naslovne strane nisu joj iznenađenje. 


Izbor iz tiska (FOTO: Žarka Radoja)

Novinarka Sandra Bogdani koja radi za albanski BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) navodi kako je jezična barijera do sada sprječavala izvještaje srpskih medija o kontroverznim temama poput Velike Albanije, albanskim teroristima, Kosovu i svim ostalim neriješenim problemima između Srbije i Albanije.

Srećom, u Albaniji nemaju nikakvog utjecaja

"S mog gledišta, ovo je jedina korist koju imamo od jezične barijere", kaže Bogdani, stacionirana u Tirani. Iz novinarskog nagona često proučava srpski tisak kako bi kroz proučavanje druge perspektive uvidjela koji su to problemi koji tište stanovnike obje zemlje. 

"Ali puno češće pronalazim glasine, a ne vijesti; difamacije, nacionalističku propagandu i govor mržnje prema Albancima. Najnoviji sukobi u Kumanovu se ne razlikuju od ove tradicije u srpskim medijima. I dok je policijska akcija i dalje nejasna i prisutne su brojne nepoznanice vezane za namjere ove takozvane naoružane skupine, pojedine su novine u Srbiji već isproducirale halucinantne scenarije bez ikakvih dokaza", spočitava Bogdani. 

Zaključuje kako mediji imaju moć da odigraju veliku ulogu u pomirenju dviju država ili, naprotiv, u podizanju tenzija između njih. Kako se ovo prvo ne događa, novinarka zaključuje: "Jedina je sreća što srpski mediji nemaju nikakvog utjecaja u Albaniji".

Veliki protest u nedjelju

Antiteroristička akcija u Kumanovu zadnji je u nizu potresa koji se tresu tu zemlju, gdje već mjesecima građani neprestano prosvjeduju zbog gušenja slobode govora, kršenja ljudskih prava, korupcije, neimaštine... Opozicija poziva na velike građanske prosvjede protiv "nasilnog, surovog i kriminalnog vladanja Nikole Gruevskog" u nedjelju. Socijaldemokrati (SDSM) već mjesecima puštaju u javnost tajne snimke razgovora na kojima vođe vladajućeg VMRO-a otvoreno dogovaraju koruptivna djela "teška" stotine milijuna eura, govore o montiranju sudskih procesa, krađi predsjedničkih i parlamentarnih izbora ili pranju novca na bizarnom projektu "Skoplje 2014.", koji je do temelja preobrazio glavni grad te siromašne države. Povodom prosvjeda objavljen je i emocionalan video-poziv na proteste u nedjelju s tekstom: "Mi nemamo vojsku/Mi imamo srce/Mi nemamo metke/Ali imamo san/Mi volimo mir/Vi imate suce/Mi imamo pravdu/Vi volite kontrolu/Mi volimo slobodu/Vi imate tjelohranitelje/Mi imamo drugare/Dođimo/Sa srcem za Makedoniju/Građani za Makedoniju".

Aktivist pokreta Solidarnost Artan Sadiku, međutim, upozorio je u intervjuu za Lupigu da isti taj SDSM-a nema nikakvu ideju što da radi s makedonskim društvom, štoviše, socijaldemokrati rade na opstruiranju građanskih grassroots inicijativa koje su se pojavile širom države kao reakcija na krizu korumpiranih vlasti. 

"Bili su na vlasti prvih petnaest godina nezavisnosti te proveli totalnu privatizaciju. Stvorili su oligarhiju i postali njeni taoci. Potom se nisu znali suprotstaviti nacionalizmu VMRO-a, nego su samo čekali da politika vladajućih proizvede otpor i da se vlada sama sruši", kazao je Sadiku. Građani ne vjeruju opoziciji, jer su u SDSM-u su još prisutne strukture koje su provele privatizaciju i bile uključene u kriminal.

"Možda ne u takvom obujmu kao VMRO, ali VMRO je samo do ludila ekstremizirao političku logiku koju su uspostavili socijaldemokrati. Strategija SDSM-a je ponavljanje tvrdnje da imamo fašističku vlast koja mora pasti pod svaku cijenu", izjavio je Sadiku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Žarka Radoja