UGOSTITELJSKE INOVACIJE: Neki konobari su stvarno majmuni

Mladen Barbarić

16. prosinca 2010.

UGOSTITELJSKE INOVACIJE: Neki konobari su stvarno majmuni

Mnogi naši čitatelji koji se bave ugostiteljskim poslovima, prije svega "konobarenjem", neće biti zadovoljni onim što će pročitati na ovom mjestu. Naime, Japan, mala zemlja, mali ljudi i najveći svjetski izvor bizarnosti, još jednom je pokazao kako mu na planeti teško tko može konkurirati. Ovoga puta predstavljamo vam birtiju Kayabukiya, u gradu Utsunomiya. U tom tradicionalnom lokalu, koji uglavnom poslužuje sake, konobari su stvarno majmuni

Naime, ako se ikad zateknete u gradu Utsunomiya obavezno navratite u Kayabukiya birtiju gdje će vas poslužiti Ayachan i Fukachan, par najdlakavijih konobara u poznatom svemiru.
Riječ je o dva makaki majmuna koji kod gazde Kaoru Otsuke rade za – kikiriki. Obojica su kućni ljubimci, a sve je počelo kada je gazda jednom od njih dao topli ručnik koji je ovaj odnio gostima.

- Zapravo, naši su majmuni bolji konobari od nekih uistinu loših konobara, a i ljudima se sviđaju, objašnjava vlasnik birtije. S njim se slažu i gosti koji kod makakija najviše cijene što su uvijek spremni poslušati njihovu muku, a za svaku donesenu bocu piva majmunima je, savjetuju, najbolje zahvaliti slatkom sojom.

No, glas o dlakavim zaposlenicima brzo se proširio i do ljubitelja životinja koji lokal pomno nadziru da ne bi bilo kakvog zlostavljanja životinja. Majmuni za sada rade samo dva sata dnevno, a gazda tvrdi da u pripremi ima još tri majmunske bebe koje će uskoro uskočiti u službu jer se u Kayabukyju slijeva sve više znatiželjnika.