ULIČNA AKCIJA EKSTREMNE DESNICE: Fašisti napali Društveni centar Oktobar

Lazar Suljagić

3. travnja 2016.

ULIČNA AKCIJA EKSTREMNE DESNICE: Fašisti napali Društveni centar Oktobar

Sedam članova fašističkih organizacija naoružanih palicama upalo je u četvrtak navečer u prostorije Društvenog centra Oktobar u beogradskoj četvrti Dorćol. U tom trenutku u lokalu se nalazilo četvero aktivista - jednom je za vrijeme napada slomljen nos i lakše povrijeđena ruka, dok je druga osoba također zadobila povrede ruke. Polomljeno je više prozora, ispreturan je inventar, lomljenje su boce i čaše.

Oktobar predstavlja jedinstven prostor namijenjen edukaciji i zabavi, ali i aktivističkom okupljanju i političkom djelovanju koji je utemeljen od strane aktivista, istraživača, kulturnjaka i medijskih radnika uključenih u radničke borbe i suradnju sa sindikatima. Njegove prostorije služe i kao mjesto okupljanja raznim aktivističko-istraživačkim kolektivima ljevičarskog predznaka, okupljenih u koaliciju organizacija „Levi samit Srbije“. 

Zadruga Oktobar Beograd
"Oktobar je prostor u kome nacisti i fašisti nisu dobrodošli i nikad neće biti dobrodošli. Upravo zbog toga je Oktobar i napadnut", kažu iz društvenog centra (FOTO: Oktobar)

Napad je odmah prijavljen policiji, no napadači su se prije njihovog dolaska razbježali. Ipak, petorica od njih sedam uhićeno je naknadno. Za sada nije poznato hoće li ih se goniti prekršajno ili kazneno, no s obzirom da se slomljeni nos ubraja u teške tjelesne ozlede logično bi bilo da ih se prijavi za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede.

Članovi Oktobra u priopćenju za medije povodom ovog incidenta zaključuju kako je Oktobar mjesto posvećeno i izgrađeno na principima jednakosti, slobode i solidarnosti. 

„Oktobar je oduvijek bio prostor u kome su dobrodošli svi ljudi koji razumiju ove principe. To je prostor u kome nacisti i fašisti nisu dobrodošli i nikad neće biti dobrodošli. Upravo zbog toga je Oktobar i napadnut“, napominju iz ovog Društvenog centra, pozivajući građane da postanu dio Oktobra uz poruku – „nastavljamo u istom smjeru“.

Oktobar
U prostorima Oktobra često se organiziraju razna predavanja (FOTO: Oktobar)

Napad na Oktobar samo je najrecentniji primjer pojačanog uličnog djelovanja ekstremne desnice u Beogradu, katkada potaknute i od samog vrha Republike Srbije. Naime, 24. ožujka, na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću i sedamnaeste godišnjice početka NATO agresije na Srbiju, uži gradski centar bio je poprište nekoliko skupova. Na trgu Republike održan je miting Srpske radikalne stranke, na trgu Nikole Pašića skup političke organizacije Rodoljubi, dok je na platou ispred crkve sv. Marka održan tobožnji komemorativni skup nejasne organizacijske pozadine u čast žrtvama bombardiranja iz 1999. godine pod nazivom „Marš sećanja“ odobren od strane MUP-a. Kao organizatori marša na svojim su se stranicama, na kojima nisu navedeni njihovi predstavnici ili članovi, deklarirali pripadnici novoosnovane stranke Nacionalnog srpskog fronta (NSF). No, kao autor političkog manifesta NSF-a, koji se zalaže za „Europu slobodnih nacija, nacionalnu svesnu srpsku omladinu i porodične vrednosti“, potpisan je zloglasni Goran Davidović zvani Firer.

Nakon šamaranja po Filozofskom fakultetu, pohapšen novosadski "Nacionalni stroj"

Firer kao i drugi pripadnici NSF-a, sljedbenici su i klerofašističke vjerske sekte Srpska istinska pravoslavna crkva, koja se pod vodstvom Akakija Stankovića odvojila od Srpske pravoslavne crkve. Protiv Davidovića, bivšeg lidera neonacističke grupe Nacionalni stroj trenutno se vodi postupak po optužnici koja ga tereti za izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje. Radi sudske procedure Davidović trenutno živi u Trstu. Zanimljivo je primijetiti kako sve organizacije u kojima Davidović ima ulogu glavnog ideologa u svojim akronimima nose slova N i S, ključna u nacističkoj (nacionalsocijalističkoj) kriptologiji.

Davidović Firer
Goran Davidović Firer i Akakije Stanković, poglavar Srpske istinske pravoslavne crkve na grobu Dimitrija Ljotića u Sloveniji (FOTO: Facebook)

Prema navodima MUP-a, taj je skup prijavio građanin Stefan Simić koji prema službenoj verziji nema veze sa zabranjenim neonacističkim organizacijama. S druge strane, na beogradskoj studentskoj sceni dobro je poznato da je Simić, inače student političkih znanosti, neskriveni simpatizer Dimitrija Ljotića i Milana Nedića, borac za rehabilitaciju Nedića kao kvislinškog predsjednika Vlade okupirane Srbije. Također je poznato da je Simić neko vrijeme proveo na frontu u Ukrajini, boreći se kao dobrovoljac ruskih separatističkih postrojbi. Osim toga, u nedavnom intervjuu na sajtu Srbin.info Simić je istupio kao predstavnik NSF-a.

Pripadnici socijalističke organizacije Marks21 (dijela LSS-a), koja je povodom „Marša sećanja“ organizirala kontraskup pod parolama „Ni NATO, ni fašizam“, „Smrt fašizmu i imperijalizmu“ i „Beograd-antifašistički grad“, ističu kako je očigledna namjera NSF-a bila da sjećanje na civile stradale tokom bombardiranja iskoriste za širenje nacističke ideologije. Tako su se na njihovom skupu mogle čuti parole „Srbija Srbima“ i vidjeti zastava grčke Zlatne zore. Kordon žandarmerije spriječio je pripadnike M21 i antifašiste koji su se odazvali njihovom pozivu u namjeri da se približe mjestu održavanje „marša“ postepeno ih gurajući uza zid.

Stefan Simić
Stefan Simić, u majici profašističkog brenda odjeće "Europan brotherhood" prevodi tzv. "Marš sećanja" (FOTO: Facebook)

„Zadržani na uglu sa Bulevarom revolucije, nastavili smo protest uzvikujući Dole NATO, dole fašisti! i Koalicija – fašisti, policija!“ svjedoče antifašistički aktivisti inače uključeni i u aktivnosti inicijative „Ne rehabilitaciji“ koja se protivila već provedenoj sudskoj rehabilitaciji Draže Mihailovića i aktualnoj rehabilitaciji Milana Nedića na Višem sudu u Beogradu.

Policija je pod punom opremom za razbijanje demonstracija dozvolila simpatizerima NSF-a da prolaze kroz kordon, snimaju sudionike antifašističkog protesta, unose im se u lice i pokušavaju ih ušutkati. Potom su pojedinačno, na silu izdvajali iz bloka aktivistkinje i aktiviste koje su legitimirali pod prijetnjom privođenja, sve pod opravdanjem da antifašistički skup nije prijavljen (iako po zakonu nije moguće prijaviti dva skupa na istom mjestu i iako su članovi M21 jasno naglasili da su se uputili na već prijavljen skup).

Stefan Konstantinović
Šešeljevac Stefan Konstatinović, napadač na čelnike DS-a (FOTO: Facebook)

Broj sudionika „Marša sećanja“ čini ga nažalost jednim od masovnijih javnih skupova neonacističke desnice u Beogradu u zadnjih nekoliko godina. Naime, ovo tobožnje iskazivanje počasti žrtvama NATO pakta okupilo je stotinjak ljudi. Dodajmo i to kako su simpatizeri Šešeljevog SRS-a nedavno razbijenim bocama napali čelnike liberalno-građanske Demokratske stranke prilikom razgovora s glasačima na beogradskoj Zvezdari.

Svi ovi događaji svjedoče zabrinjavajućem jačanju ekstremne desnice u Srbiji, koje je popraćeno nereagiranjem, a katkada i tihim savezništvom dominantnih proeuropskih i reformatorskih opcija.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Oktobar