UMJETNIK U GLADOVANJU: Slavni strip autor, Danijel Žeželj, predstavlja svoj neobični ciklus

T.M.

4. svibnja 2023.

UMJETNIK U GLADOVANJU: Slavni strip autor, Danijel Žeželj, predstavlja svoj neobični ciklus

Kao svojevrsni uvod u ovogodišnji Subversive Film Festival, koji će se u Zagrebu održati od 14. do 29. svibnja, ovoga tjedna bit će otvorena zanimljiva izložba. Naziv izložbe je „Umjetnik u gladovanju“, a riječ je o radovima poznatog zagrebačkog autora stripova, slikara, animatora i ilustratora, Danijela Žeželja. Naime, izložba prikazuje ciklus koji je Žeželj producirao za svoju novu grafičku novelu „Kao pas“, inspiriran književnim djelima slavnog Franza Kafke, koji je 1922. godine objavio zbirku kratkih priča upravo pod nazivom „Umjetnik u gladovanju“ („Ein Hungerkünstler“). Taj će Žeželjev ciklus biti u petak 5. svibnja izložen u Galeriji Forum u Teslinoj ulici, u suorganizaciji Subversivea i Kulturno informativnog centra. 

„Kafka jest na jedan način zastrašujući, upravo zbog proročanske preciznosti kojom opisuje odnos pojedinca i društva, ali istovremeno meni je i krajnje duhovit i bez te dimenzije duhovitosti i duhovnosti, unatoč i usprkos svemu, bio bi nečitljiv, neizdrživ. Sukob kontrasta meni je blizak i crtež koji se gradi na kontrastu svjetla i sjene čini mi se primjeren Kafkinom univerzumu“, objasnio je Žeželj.

U predgovoru izložbi filozof, sociolog i politolog, Žarko Paić, pita se zašto Žeželj, autor iznimnoga grafičkog romana „Fractalia“ koji prati događaje iz života Vincenta van Gogha, uzima upravo ovu Kafkinu pripovijest kao izazov za svoje autorsko tumačenje u sinesteziji slike i riječi.

Danijel Žeželj
Prepoznatljiv Žeželjev stil (ILUSTRACIJA: Danijel Žeželj)

„Odgovor se čini naizgled samorazumljivim. Zato što je to kao, uostalom, i mnoge druge Kafkine pripovijesti, zacijelo nesvodiva umjetnička alegorija ovog vremena u znaku organiziranoga bezumlja, entropije društva spektakla i gotovo uzaludnog čina individualne pobune čovjeka protiv vladavine neljudske kontrole nad svijetom života. Između dosade birokratskoga rada u racionalnome poretku kapitalizma i apsolutne slobode imaginacije u ekstazi stvaranja novoga događa se sam život u svojoj kontingentnoj nesvodivosti“, odgovara sam Paić na pitanje koje je postavio. 

Osim Paićevog predgovora u katalog za čije je oblikovanje odgovoran Dejan Dragosavac Ruta, nalaze se i tekstovi povjesničara umjetnosti Frane Dulibića te likovnog kritičara i voditelja Galerije Forum, Feđe Gavrilovića, kao i razgovor s Danijelom Žeželjem čiji su stripovi i ilustracije objavljivane diljem svijeta, među ostalim i za slavne izdavače kao što su Marvel Comics, DC Comics/Vertigo, Dark Horse, Image, The New York Times, Harper’s Magazine, San Francisco Guardian ... Ukupno je Žeželj objavio dvadeset i pet strip albuma te osam kratkih animiranih filmova, a neki će ga pamtiti i po brojnim izvedenim multimedijalnim performansima. 

Danijel Žeželj
Izložba će biti otvorena mjesec dana (ILUSTRACIJA: Danijel Žeželj)

Izložba će biti otvoreno cijelih mjesec dana, do 5. lipnja, a na otvorenju će osim autora, govoriti i umjetnička direktorica Subversive Festivala Dina Pokrajac, spomenuti Feđa Gavrilović, ravnatelj Kulturno informativnog centra Hrvoje Hribar te Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić.

„Kroz grafičku novelu kojoj je okosnica pripovijest 'Umjetnik u gladovanju', Danijel Žeželj vizualnom naracijom oslikava složen, tjeskoban i nadrealan svijet. Kafka je autor koji je anticipirao besmisao građanskog društva u 21. stoljeću koji se sve jasnije manifestira u međunarodnoj politici i ekonomskim krizama. Žeželjev pristup umjetničkom stvaralaštvu je neprestani pokušaj aktivnog djelovanja u svijetu kroz vlastiti medij – strip i crtež“, najavljuju u Subversive Film Festivalu. 

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: Danijel Žeželj