UMRO JE GISCARD D'ESTAING: Strasno sam navijao za njegovog socijalističkog protivnika, ali sam ga svejedno poštovao

Predrag Finci

4. prosinca 2020.

UMRO JE GISCARD D'ESTAING: Strasno sam navijao za njegovog socijalističkog protivnika, ali sam ga svejedno poštovao

Umro je nekadašnji francuski predsjednik Valéry Giscard d'Estaing. Doživio 94. godine. Izabran je za predsjednika Francuske 1974. i ostao na vlasti do 1981. godine. Tada sam studirao u Parizu, strasno navijao za njegovog socijalističkog protivnika, Françoisa Mitterranda, ali sam svejedno poštovao Giscard d'Estainga. Nastojao je sprovesti liberalne reforme, vjerovao u svoje ideje, držao do svog moralnog integriteta. 

Ali, neću sada o njegovoj političkoj aktivnosti, nego bih da ispričam jednu, rekao bih ilustrativnu, anegdotu. Pročitao sam u nekim bulevarskim novinama da su dan nakon izbora Giscard d'Estainga za predsjednika Francuske revizori zaustavili njegovog sina u podzemnoj željeznici. Nije imao kartu, revizori mu naplatili globu, popularni satirični list Okovani patak (poznat po svojoj ubojitoj kritici svake vlasti) pravio cirkus, izvrgao ruglu „plemićko dostojanstvo” novog predsjednika i njegove obitelji. 

Valéry Giscard d'Estaing
Giscard d'Estaing snimljen 2003. godine (FOTO: HINA/EPA/Olivier Hoslet)

Predsjednik nije intervenirao, nije ni komentirao tu epizodu. Takvo što se u „nedemokratskoj Jugoslaviji” nije moglo dogoditi. Iz nekoliko razloga: revizor se ne bi usudio naplatiti ni predsjednikovom sinu, a ni sinu bilo kojeg moćnika globu, dok njihovi sinovi i kćeri svakako ni ne bi u podzemnu željeznicu. Uostalom, takve željeznice u tim krajevima nije ni bilo. Ne znam kako sada stoje stvari u zemljama koje su nastale kasnije.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/EPA/Lucas Dolega