Kaj u ratu ima krvi i poginulih?!

Navar Glibotić

28. ožujka 2003.

Kaj u ratu ima krvi i poginulih?!

Američke okupacijske snage iznenađene snagom i otporom Iračana, kao i oduživanjem ratnih operacija počinju prigovarati. Čini se da je ova cjelokupna američka ratna mašinerija pripremana za rat gledajući "Ramba" i "Dan D", te im nije jasno da se može poginuti kada vas gađaju puškom

Američki vojnici na radnom zadatku discipliniranja iračkog naroda šokirani su sporošću svojeg napredovanja. Bar tako tvrdi Reuters, koji je objavio vijest o razočaranosti Amerikanaca.
"Što sam duže ovdje, čini mi se da su mi manje šanse da preživim", kaže kaplar Michael Sanchez i dodaje "Ovdje su svi protiv nas, ne znamo teren, ne znamo ljude i ne znamo što nas čeka". Čini se da je i on jedan od onih američkih vojaka koji su pojam o ratovanju izgradili gledajući holivudske filmove, te je iznenanđen time da nema redatelja koji bi uzviknuo "cut!!!" kad nastupi bedara.
Poručnica Jessica Newman je također među onima koji su iznenađeni razvojem stvari. "Nadam se da su nadređeni sve ovo dobro proračunali. Ispočetka mi se činilo da je ovo kratka operacija, ali više ne izgleda tako". Ona je jedna od onih Amerikanaca koji se boje ponavljanja vijetnamske epizode, samo sada s puno težim posljedicama.
I dok se u smiraj ovog dana nastavljaju borbe u Iraku, a Jenkiji Bagdadu isporučuju dvotonske bombe, vojnici u pustinji se počinju pitati je li ovaj rat pametno ulaganje i može li se dogoditi da se mnogi od njih kućama vrate u lijesu. I je li 500 branitelja Nassiriye koji se herojski odupiru desetorostruko brojnijem i mnogostruko modernijem neprijatelju samo prvi pokazatelj što će se sve događati u pustinjama Baghdada, Tikrita i Kirkuka.