Više, bolje, jače ...

Božidar Alajbegović

5. ožujka 2004.

Više, bolje, jače ...

Kako Ivor, na našu sveopću tugu i žalost, nikako da nastavi svoju seriju kolumni u kojima se bavi "istraživanjem magičnog svijeta brutalnih dječjih igara", ja sam se potrudio da vam opišem jednu na prvi pogled nevinu i bezopasnu igricu pljuvanja u dalj, kojom se američka mlađarija u dokolici bavi, a koja, kako ćete vidjeti, zna svršiti i vrlo krvavo
Igra bi se mogla nazvati "Tko će dalje pljunut' sa krova nebodera", a pravila su vrlo jednostavna - mlađahno se društvance okupi na krovu nebodera, gdje nakon kraćeg zagrijavanja kreće kompeticija, a koja se sastoji u pljuvanju u dalj, sa ivice krova u urbani bezdan.

Nakon natjecanja koje prema dogovoru može imati 3 do 5 krugova slijedi dugotrajna svađa oko pobjedničkog imena, čiji nositelj naposljetku, kao nagradu dobiva izdašnu količinu slave, uz sentencije suigrača, tipa "Svaka ti dala, majstore!!!" i tome slično.

No, međutim, kako mlađarija u svojoj nehebici zna biti prepuna energije kao i želje za isticanjem i pobjedom, ova naizgled nevina i bezopasna igrica, u žaru "sportske" borbe, može krenuti i nepredviđenim tokom. Tome je dokaz slučaj studenta Carleton Universityja, Ameera "AJ" Jinaha, koji je u namjeri da hračne dalje od konkurencije, uzeo zalet, dotrčao do ruba krova, i pljunuo u – nepovrat ... survavši se u betonski bezdan, dubok punih 11 katova.

Njegovi kolege i "suigrači" na groblju ga ispratiše uz tvrdnju kako je po svojoj "zrelosti bio daleko ispred svojih vršnjaka". U ovom slučaju, Ameerovo djelo zaista govori više od riječi kolega i prijatelja ...