ZA DRUŠTVENO ODGOVORNO NOVINARSTVO: U tijeku su prijave za regionalnu nagradu „Srđan Aleksić“

A.B.

26. listopada 2023.

ZA DRUŠTVENO ODGOVORNO NOVINARSTVO: U tijeku su prijave za regionalnu nagradu „Srđan Aleksić“

„Ispunjavajući ljudsku dužnost tragično je završio svoj mladi život“ - riječi su kojima se Rade Aleksić oprostio od svog sina Srđana. Tu je rečenicu dao otisnuti na osmrtnicu svome sinu kojeg su u siječnju 1993. godine u središtu Trebinja na smrt premlatila četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske. Pretukli su ga jer je pokušao spasiti svog sugrađanina i poznanika Alena Glavovića na kojeg su se vojnici okomili samo zato što je bio Bošnjak. Glavović se uspio spasiti, a bijes uniformirane četvorke usmjerio se na Srđana Aleksića. Ozljede su bile toliko teške da je Srđan nekoliko dana nakon premlaćivanja preminuo s nepunih 27 godina života.

Ime Srđana Aleksića u godinama iza rata, kada se regijom počela širiti priča o njegovom humanom činu u zlom vremenu ludila i mržnje, postalo je simbol ljudskosti i hrabrosti. Stoga smo iznimno ponosni da Lupiga drugu godinu za redom sudjeluje u organizaciji regionalne novinarske nagrade „Srđan Aleksić“

Kao i prošle godine nagrada se dodjeljuje, novinarkama, novinarima i medijima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore. I to u tri kategorije - Za novinarsku hrabrost i izuzetnost; Za doprinos zajednici i Za medije. Dodjelu, uz našu Udrugu za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije „Lupiga – svijet kroz obične oči“, organiziraju Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira koja broji 197 članica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada te Institut za medije Crne Gore.

Nagrada za novinarsku hrabrost i izuzetnost se dodjeljuje novinarkama ili novinarima koji su se istaknuli temeljitim, profesionalnim i etičnim izvještavanjem o temama kao što su korupcija, potrošnja javnih sredstava, uništavanje prirodnih resursa, politička manipulacija, nasilje, veličanje ratnih zločinaca ili o drugim temama koje su tabu ili o kojima se rijetko ili jednostrano izvještava. 

Druga kategorija je Nagrada za doprinos zajednici. Ova nagrada namijenjena je novinarkama, novinarima ili grupi autora i autorica koje kontinuirano izvještavaju o temama pomirenja, inkluzije, zaštite ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i vladavini prava, a čije je izvještavanje donijelo konkretnu dobit građanima i građankama ili zajednicama u kojima oni žive. 

Na koncu, Nagrada za medije dodjeljuje se onim medijima koji se ističu odgovornom uređivačkom politikom i podržavaju svoje novinare i novinarke u njihovom nastojanju da budu u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija.

Kandidate za nagrade mogu predlagati udruge, neformalne grupe, mreže organizacija civilnog društva, osobe na uredničkim pozicijama u medijima, ali i novinarke i novinari, sindikati, znanstvene i obrazovne institucije, sveučilišne profesorice i profesori. Prema pravilima natječaja novinarke, novinari i mediji ne mogu sami sebe nominirati, ali mogu nominirati svoje kolegice ili kolege za koje misle da nagradu zaslužuju. Rok za nominacije je 1. studeni 2023. godine.

Ukoliko imate u vidu neke osobe ili medije za koje mislite da su u proteklom periodu svojim radom zaslužile neku od ovih nagrada, a ispunjavate uvjete za nominiranje, svoje kandidate možete prijaviti tako što ćete popuniti jednostavan formular koji se nalazi na sljedećim linkovima, na kojima ćete pronaći i detaljna pojašnjenja kriterija za nagradu:

Nagrada za novinarsku hrabrost i izuzetnost

Nagrada za doprinos zajednici 

Nagrada za medije

U prijavi za prve dvije kategorije trebate poslati i najmanje jedan, a najviše tri objavljena teksta osobe koju kandidirate za nagradu, ili snimke emisije, ukoliko se radi o televizijskom ili radijskom novinarstvu. Uvjet je da su radovi objavljeni ili emitirani u razdoblju od 1. listopada 2022. do 1. listopada 2023. godine. Za prijavu za Nagradu za medije šalje se link na internetsku stranicu medija kojeg nominirate te do tri emisije, priloga ili teksta koji svjedoče o zaslugama za nagradu u ovoj kategoriji. Također je potrebno napisati i kratko obrazloženje zašto mislite da su oni koje nominirate zaslužili Nagradu Srđan Aleksić.

Cijeli tekst natječaja možete pronaći na ovom linku.

O nagrađenima će odlučivati stručni žiri koji je sastavljen od medijskih radnika i stručnjaka iz svih država koje sudjeluju u organizaciji dodjele nagrade. A dobitnici će biti poznati 10. prosinca kada će se, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u Banjaluci održati svečana dodjela nagrada. 

Inače, nagrada se od 2010. godine dodjeljivala samo za područje Bosne i Hercegovine, a od prošle godine podignuta je na regionalnu razinu te se nadamo da će makar skromno potaknuti novinare da, unatoč generalno lošim uvjetima rada, nastave profesionalno i odgovorno izvještavati imajući u vidu javni interes i teme koje mogu mijenjati društvo, ali i stanje na medijskoj sceni koje u cijeloj regiji iz godine u godinu tone sve dublje. Srđanov otac, Rade Aleksić, dao je odobrenje da se nagrada zove po njegovom sinu, a i sam je ranije prisustvovao nekim dodjelama nagrade te osobno upoznao neke od ponosnih dobitnica i dobitnika. U javnosti je isticao kako je posebno ponosan što se nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje za izvještavanje o marginaliziranim društvenim skupinama i za razvoj društveno odgovornog novinarstva koje „štiti ugroženog čovjeka“, jer je i njegov sin onog kobnog dana u središtu Trebinja učinio baš to - stao u obranu ugroženog čovjeka.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Nagrada "Srđan Aleksić"

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"