ZA PRIZNANJE - OTKAZ: „Netko je to morao uraditi. Ja se cijeloga života borim sam sa sobom“

Mladen Barbarić

17. kolovoza 2013.

ZA PRIZNANJE - OTKAZ: „Netko je to morao uraditi. Ja se cijeloga života borim sam sa sobom“

Kako bi se u ovim krajevima reagiralo da, na primjer, Petar Vlahov ili Mislav Bago ili neki treći poznati lik s televizijskih ekrana javno, usred emisije koja ide uživo, izjavi da je homoseksualac? Vjerojatno bi se istog trena digla ogromna buka, međutim da li bi neki naš novinar izgubio posao zbog takvog priznanja? Uvjereni smo da ne bi. U međuvremenu u dalekoj Rusiji, gdje anti-gay raspoloženje svakodnevno raste i ima svesrdnu podršku politike, upravo je takvu sudbinu doživio Anton Krasovsky, televizijski novinar, koji je iste večeri po svom emotivnom priznanju u emisiji uživo - otpušten SMS porukom.

Opresivni zakoni protiv homoseksualaca u Rusiji nisu spriječili novinara televizije KontrTV, koju je pomogao osnovati u prosincu prošle godine, da nakon godina skrivanja uzburka javnost i ugrozi, ako ništa drugo, svoju materijalnu egzistenciju.

"Ja sam homoseksualac i osoba poput vas, dragi gledatelji, poput predsjednika Putina, premijera Medvedeva i članova Dume", rekao je otprilike Krasovsky u eteru televizije koja je osnovana uz pomoć vladinih sredstava. Naglašavamo kako se pretpostavlja da je to rekao, jer su i video zapis kao i sve ostale emisije koje je ovaj novinar vodio na toj postaji, netragom nestali s interneta samo nekoliko sati nakon događaja koji se odigrao u svibnju ove godine. U intervjuu CNN-u bivši novinar KontrTV ispričao je da je dobio otkaz iste večeri kada je javno priznao da je homoseksualac, i to, kako navodi, putem SMS poruke.

"Netko je to morao uraditi. Odlučio sam kako je vrijeme da konačno budem otvoren. Cijelog života sam se borio sam sa sobom i ovaj čin samo je još jedna bitka sa samim sobom, s mojom hipokrizijom, mojim lažima i kukavičlukom", izjavio je Krasovsky u tom intervjuu. Nakon javnog istupa pred kraj emisije koju je vodio u živo, publika je navodno zapljeskala, a novinar je otišao iz studija i 20 minuta plakao.

Anton Krasovsky
"Cijelog života sam se borio sam sa sobom" (FOTO: Arseniy Neskhodimov/snob.ru)

Izravni razlog za ovo neobično obraćanje javnosti je, kako komentira Krasovsky, sve jači val anti-gay propagande koji je zahvatio Rusiju kulminiravši iznimno strogim zakonom donesenim u lipnju ove godine. Riječ je o zakonu "protiv propagande netradicionalnih seksualnih odnosa" koje donosioci definiraju kao "odnose nenamijenjene prokreaciji". Ukoliko se pitate hoće li se kažnjavati i heteroseksualci za seks bez namjere za prokreacijom, naravno da neće.

Ovaj licemjerni zakon prošao je u Dumi sa 436 glasova za i 0 protiv te predviđa kazne do 31.000 dolara ukoliko se utvrdi da je osumnjičenik promovirao LGBT zajednicu maloljetnicima, organizirao "gay pride", govorio u obranu gay prava ili izjednačavao gay i heteroseksualne odnose. Stoga, pripazite što govorite u Rusiji jer ovaj se zakon podjednako odnosi i na domaćine i strance, kao i na medijske organizacije.

Lupiga.Com