PROGON LEVICE: Dok oslobađa Prigožina, Putin hapsi marksistu Borisa Kagarlickog

Miroslav Samardžić

28. srpnja 2023.

PROGON LEVICE: Dok oslobađa Prigožina, Putin hapsi marksistu Borisa Kagarlickog

Ruska tajna služba FSB uhapsila je 26. jula vodećeg ruskog marksistu i levičarskog političkog aktivistu Borisa Kagarlickog. Kagarlicki je poznat po svojim teorijskim radovima o posledicama globalizacije, a njegova knjiga „Imperija na periferiji“ (2008.) predstavlja jednu od najboljih studija o istorijskom položaju Rusije u svetskom kapitalističkom sistemu.

Razlog za hapšenje je navodno opravdavanje terorizma, ali stvarni razlog je to što je Kagarlicki jedan od najupornijih kritičara Putinove autoritarne vladavine i ruskog kapitalizma. Kagarlicki je urednik poznatog internetskog portala Rabkor.ru na kome je objavio veliki broj kritičkih tekstova, uključujući i one o Ukrajinskom ratu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin više plaši kritike svog sistema vladavine s leva, nego što se boji oružane pobune kriminalizovane desnice (FOTO: HINA/EPA/Andrey Gorshkov)

U Sovjetskom Savezu Kagarlicki je zbog disidentskih aktivnosti bio osuđen i proveo je u zatvoru skoro dve godine. Za vreme vladavine Borisa Jeljcina, tokom oktobarskih događaja 1993. godine, Kagarlicki se protivio raspuštanju Vrhovnog sovjeta, radi čega je bio zatvoren i teško pretučen. Zbog poziva na proteste nakon izbora za Državnu Dumu Rusije 2021. godine kažnjen je sa deset dana zatvora. Sada mu preti kazna od pet godina robije.

Gotovo stovremeno vođa nedavne oružane pobune Jevgenij Prigožin oslobođen je svih optužbi. Krivični postupak protiv njega je obustavljen iako je tokom pobune ubijeno najmanje trinaest ruskih pilota.

Jevgenij Prigožin
Prigožin je za pobunu prošao bez sankcija (SCREENSHOT: YouTube)

Očigledno je da se posrnuli ruski diktator Vladimir Putin više plaši kritike svog sistema vladavine s leva, nego što se boji oružane pobune kriminalizovane desnice, koju je tako uporno gajio tokom više od dve decenije svoje vladavine.

PRIČA O JEVGENIJU PRIGOŽINU: Od prodavača hotdogova do Putinovog „ratnog stroja“

Neuspešno ratovanje u Ukrajini ogolilo je Putinov režim, a on lično je kompromitovan ne samo kao nedemokratski, već i kao nesposoban vladar. Vladimir Iljič Lenjin je pisao da revolucije ne izbijaju samo zbog toga što podređene klase više ne mogu da trpe, već i zbog toga što vlast više nije u stanju da vlada na stari način.

Neuspesi u ratu bili su kobni za neke ruske vladare, poput cara Nikolaja II. Rusija je danas država u kojoj postoji nepodnošljiva nejednakost. Na vlasti je pljačkaška buržoazija koju interesuje samo da očuva svoje privilegije. Vladimir Putin se očigledno uplašio od mogućeg porasta nezadovoljstva u zemlji i zbog toga je Kagarlicki uhapšen. Kritka kapitalizma je za Putina najveći prestup.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube