Zabranili "puštanje" Ede Maajke

Božidar Alajbegović

18. svibnja 2004.

Zabranili "puštanje" Ede Maajke

Edo Maajka, ponajbolji domaći hip-hoper, kao i kolumnista sajta kojega ste pravo posjetitelji, postao je nepoželjan u eteru Nove Gradiške. Intuitivni kakvi jesmo, naslućujemo kako je to tek prvi u nizu sličnih slučajeva koji će tek uslijediti, a u nastavku vam donosimo pismo uredništva novogradiške radio postaje kojime oni objašnjavaju cijeli skandal, ali i najavljuju konkretnu protumjeru

Edo - čovjek iz naroda!

"Da, ni ja još uvijek ne mogu vjerovati. Nakon naše emisije u Novoj Gradiški 8. svibnja, u kojoj smo pustili pjesme 'On je mlađi', 'Dragi moj Vlado' i 'Pržiii' s novog albuma Ede Maajke, gospođa Višnja Mikić, glavna urednica Radija Nova Gradiška obavijestila nas je da imamo prigovore na emisiju 'od predstavnika vlasti' i da takve pjesme više ne smijemo puštati, inače će nam ukinuti emisiju.

Naime, naša Višnja je prethodno bila na konzultacijama sa stanovitim gospodinom Mikšićem, gradonačelnikom Nove Gradiške (bar zasad). Ovo je već treći put u zadnja dva mjeseca kako se spomenuti gradonačelnik, inače naš vjerni slušatelj, upliće u koncepciju 'Tabula Rase', i to sad već prelazi svaku mjeru.

Nama lokalni političari zabranjuju pjesme i zatvaraju usta i red je da javnost zna što se ovdje događa. Bilo bi smiješno da nije istina, ali Nova Gradiška je grad u kojem ni jedno poduzeće ne posluje u profitu, mnogi ljudi (uključujući radnike na Radiju) ne dobivaju plaće mjesecima, a opet je najvažniji gradonačelnikov posao kontroliranje ove male, nepolitične i nezavisne glazbene emisije za mlade.

Nakon samo 10 tjedana, 'Tabula Rasa' je postala (same činjenice):

- jedini termin na Radiju Nova Gradiška kada se ne vrti seoska zabava,
- jedina emisija koja samostalno posluje s dobitkom i ima perspektivnu financijsku budućnost,
- jedini ovdašnji medij neovisan o bilo kojoj političkoj stranci ili seoskim moćnicima,
- jedina emisija koja je u tako kratkom vremenu postala tako popularna i koju slušatelji non-stop hvale,
- jedino pozitivno što se ovdje nudi mladima i
- nažalost, zadnji tračak urbane kulture u ovom kraju.

Samo rokaj, sine!

I unatoč navedenim činjenicama, papci iz lokalne vlasti hoće nas ukinuti. Da bismo zadovoljili najvećeg moćnika u gradu, Boga i cara, sljedeće subote, 22. svibnja, emitirat ćemo posebno izdanje 'Tabule Rase', kojoj će tema biti Domovinski rat. Puštamo najveće hitove pristojnih hrvatskih glazbenika kao što su Thompson, Vuco i Zlatko Pejaković, govorit ćemo samo o ustašama, četnicima, partizanima i domobranima, a nagrade će osvojiti slušatelji koji su u prošlom ratu popalili više kuća i ubili više civila. Nadam se da ćemo tako zadovoljiti vlast i napokon se ušupkati gradonačelniku. Kad već to svi drugi rade, možemo i mi."

Mario Nakić Mraq, urednik emisije Tabula Rasa u pismu upućenom Menartu, Edinoj izdavačkoj kući.

A šta drugo na sve to reći, negoli: Jebo Vladu, politiku, u Saboru, sve njih redom!