Zmago Plemeniti Jelinčič ponovno komada Hrvatsku

Ivor Car

3. travnja 2007.

Zmago Plemeniti Jelinčič ponovno komada Hrvatsku

Kao da mu je pokojni Slobodan Milošević otac i kao da će se u Sloveniji izbori održati već ovoga vikenda, Zmago Jelinčič, podržan svojom Slovenskom nacionalnom strankom, opet je verbalno nasrnuo na hrvatski teritorij, u želji da se domogne, pazi sad, Istre, Žumberka i dijela Međimurja. To je, kaže Zmago, vođa onih koji drže da Slovenci nisu Slaveni već potomci starih Veneta, zadnja prilika da "zaokruži svoj nacionalni prostor"

Ideju da se Istra, Žumberak i dio Međimurja proglase slovenskim teritorijem Slovenska nacionalna stranka (SNS) uputila je jučer u parlamentarnu proceduru, kao prijedlog rezolucije o granici s Hrvatskom. To je, smatra Jelinčič Plemeniti (nije šala, stvarno se voli tako nazivati), stvar zaštite nacionalnih interesa, a rezolucija je, kaže, oplemenjena povijesnim činjenicama. Iskoristio je ujedno priliku i još jednom zaprijetiti susjedima rekavši da će ukoliko za rezoluciju ne dobije podršku, razmisliti o referendumu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Jelinčič, koji se drži kao da je u najmanju ruku predsjednik Sjedinjenih Država, istakao je i kako je ovo zadnja prilika da Slovenci "zaokruže svoj nacionalni prostor". Istovremeno se neslužbeno doznaje da se rezolucijom SNS-a, inače stranke koju neki Slovenci vole nazivati pljesni tamošnje političke scene, planira i zahtijevanje ratne odštete od Hrvatske. Neshvatljivo je pak, barem s naše točke gledišta, kako to da Jelinčič nije, kao što je to nedavno učinio njegov kolega Pavliha, pozvao na opći bojkot hrvatskog turizma, pogotovo jer se ljeto neumoljivo primiče.

Dakle, kao što jednom reče Remarque, na zapadu ništa novo, a najzanimljivije je u svemu što ovaj prijedlog rezolucije, koji itekako radi na "dobroprijateljskim" odnosima dvaju susjednih naroda, vjerojatno nitko iz političkih struktura neće osuditi. Pa čak niti slovenski birači, koji će za svoj trud, Zmagu ponovno nagraditi dovoljnim brojem glasova za prelazak preko izbornog praga. U međuvremenu, onim najborbenijim preostaje da ponovno "onim drugima" buše gume i tako u nedogled.