Gmunden

Ivor Car

14. 03. 2002.

Gradić u gornjoj Austriji. U povijesti keltsko naselje. Prvi put se spominje davne 909. godine. U Austirji ipak najpoznatiji po poularnoj TV seriji "Schloßhotel Orth" s Klausom Wildbolzom u glavnoj ulozi. Također je poznat i po jednom od omiljenih mjesta za vjenčanja u Austriji, koja se sklapaju u romantičnoj kapelici simbolično nazvanoj "die Hochzeitskapelle". Gmundenu je svjetski poznat i po svojoj keramičkoj manufakturi.
Kao elitno ljetovalište, ali i zimovalište kroz povijest su ga posjećivale mnoge slavne osobe, koje su zahtijevale i kulturne aktivnosti. Tako su tamo bili i Brahms, Schubert, Strauß i mnogi drugi najveći umjetnici. U ovom gradiću veličine Samobora možete se provozati i s dvije tramvajske linije. Možete pokazati i svoju hrabrost skočivši u najhladnije jezero Austrije.
No nama je ipak poznat kao destinacija u koju se neki od nas upućuju kako bi zaradili nešto para. Tako je to mjesto prepuno restorana i hotela i to ne samo Gmunden, već i kompletna njegova okolica. Poznat nam je i restoran kod Hermanna, gdje će vam dobrodošlicu zaželjeti gospođa Farzila, sa svojom braćom Salkom i Ramom. Ukoliko se već tamo nađete upućujemo vas na specijalitet kuće, hrenovke u slanini punjene sirom. Herr Ober se ipak ne može sjetiti kako se taj čuveni specijalitet zove na njemačkom jeziku. No sigurni smo da će vam u tome pomoći Farzila, Salko i Ramo. Kad ih vidite pozdravite ih!
Ogi & Ivor GmbH.