Nostradamus

Vuk

14. 03. 2002.

Francuski liječnik, kozmetičar, mešetar i prorok, Michel Notredame - Nostradamus rodio se 14. prosinca 1503. u Saint Remyju u Provansi. Umro je 2. srpnja 1566. godine u Salon de Provence, gdje ga i danas slave, znajući njegovo ime vješto uplesti u turističke svrhe. Rođen je kao židov, ali je obitelj zbog vjerskih netolerancija toga doba prešla na katoličanstvo. Školovao se za liječnika, već u 21. godini dobiva dozvolu za liječničku praksu i postaje poznat požrtvovno liječeći oboljele od kuge. Vjerojatno bi Nostradamusov život bio potpuno nepoznat da nesretnom liječniku nisu od kuge umrli žena i dvoje djece, pa Nostradamus razočaran, čak i prezren od sredine, odlazi iz Francuske, luta Europom, bavi se mešetarstvom, astrologijom i proroštvom. Treba istaknuti da je Nostradamus živio u doba važnih promjena. Zemljovidi svijeta mijenjaju velika zemljopisna otkrića, srednji vijek gasi renesansa, a Crkvu razdiru nesuglasice, vjerske netolerancije i luteranstvo. Doba je to kojemu je bio potreban velik prorok, kao što je i velikom proroku trebalo prijelomno doba.
Nizak, robustan, nabit, topla, ali tajanstvena pogleda, inteligentan, obrazovan, ali škrt u riječima. A takve su bile i njegove misli: njegova glasovita proročanstva: kratka, tajanstvena, škrta u riječima, a mnogoznačna. Zvao se Michel de Notredame, ali je svjetsku slavu stekao imenom Nostradamus.

Nostradamus ne proriče samo budućnost, on proriče i prošlost i budućnost tijekom nadolazećih stoljeća, pa i tisućljeća. Godine 1555. Nostradamus je u Lyonu tiskao svoja Proročanstva napisana u 965 strofa, s po četiri stiha, koja postaju posebno popularna nakon nesretne smrti kralja Henrika II. Iako u doba bez novina, telekomunikacija pa čak i prometa, Nostradamusova slava još je se za života proširila i bila golema. Naravno, uz slavu ide i mržnja pa su Nostradamusa povremeno proganjali francuski dvor i španjolska inkvizicija. Mnogi će autoriteti i danas potvrditi Nostradamusov neobičan proročki dar.
U njegovim mističnim, dvosmislenim stihovima punim neobičnih asocijacija i metafora mnogi će ljudi prepoznati predviđanja pojava povijesnih osoba, poput Napoleona ili Hitlera, najavu svjetskih ratova, različitih katastrofa, putovanja čovjeka na Mjesec pa i pojave računalnih virusa. No, stihovi Proročanstva većini Nostradamusovih štovatelja omogućuju da u njima prepoznaju prošlost ili sadašnjost, a veoma rijetko i budućnost.
Njegovo smrtno tijelo za sva je vremena nadživjelo devetstotinjak strofa proročanstva o kojima je do danas napisano barem deset puta toliko knjiga.