Slavonski Kulen

miro@lupiga.com

14. 03. 2002.

Kulen je vrsta prehrambenog proizvoda po kojem se proslavila jedna hrvatska regija. Po istoj toj regiji ponekad se i zove: Slavonski Kulen. Iako će mnogi pomisliti da je izradnja kulena jednostavan proces koji zahtjeva vještog majstora, on je i više od toga. Najnoviji susreti proizvođača kulena (tzv."kulenijade") ne samo da određuje najbolje kulene nego unose i neke novine u proizvodnju kulena. Tako stručnjaci tvrde da je kulen najbolji od crne slavonske svinje, a da u proizvodnji moramo misliti na tri osnovne pretpostavke:
- genotip (pasmina, križanci pasmina svinja)
- primjena pravilne tehnologije u tovu svinja,
- primjena pravilne tehnologije proizvodnje kulena.
No kako smo mi samo uživaoci a ne i proizvođači, zadovoljit ćemo se podatcima da kulen paše nasim osjetilima. Naravno ne uzimajući u obzir one koji ne vole kulen.

Recept za kulen
(namirnice potrebne za izradu 5 kg kulena): 5 kg mesa bez kostiju, 10 dag soli, 8 dag slatke paprike, 7 dag ljute paprike, 5 dag češnjaka.
(Količina dostatna za dva manja kulena ili jedan veći i jednu kulenovu seku!)
Svinja mora biti stara od jedne do dvije godine i teška od 140 kg do 160 kg, pravilno hranjena. Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa, a tek zatim but, plećka ili vrat. Mesu se doda i nešto tvrde leđne slanine, Meso se mora dobro ohladiti i ocijediti (na 5°C jedan do dva dana), a zatim se melje ili još bolje sitno nasjecka nožem. Od začina mesu dodajemo sol, češnjak i brižno odabranu crvenu papriku (po želji i nešto ljute).
U ovom plemenitom zalogaju skrivene su i male tajne. Mesna se masa dobro izradi (izmiješa) i ostavi odležati nekoliko sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen mora ležati osam dana u usoljenom mesu, a zatim se dobro poveže uzicom i stavlja na hladni dim od bukovine, grabovine ili jasena. Dovoljno ga je prodimiti desetak puta (svaki drugi dan). Zbog debljine traži i posebne uvjete zrenja. Dobro mu godi temperatura oko 16°C, a vlaga zraka 75-85%. Treba ga čuvati u hladnoj, mračnoj i prozračnoj prostoriji, zaštićenoj od insekata i glodavaca.