DESET FOTOGRAFIJA: Krajolik moga kraja

Lupiga.Com

17. listopada 2023.

DESET FOTOGRAFIJA: Krajolik moga kraja

Pred vama je točno deset fotografija. Među mnogima drugima one će od večeras biti izložene u riječkoj Galeriji Principij. Tamo se, naime, u 19 sati otvara izložba pod nazivom „Krajolik moga kraja“, u organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Radi se, redom, o pejsažnim fotografijama koje su prijavljene na natječaj Fotosaveza, a fotografe-amatere, htjelo se potaknuti da prikažu neki svoj krajolik, javnosti uglavnom nepoznate prizore, poput lokalnih livada, morskih uvala, šumaraka … Ukupno je na natječaj pristiglo 248 fotografija, od 43 različita autora, odnosno autorice, da bi ih za izlaganje bilo odabrano 47.

„Ova izložba svjedoči o originalnom pristupu i interpretiranju prirodnog ambijenta, tj. pejzaža koji nas svakodnevno okružuje, pejzaža koji je dio našega svakodnevnog miljea pa time slika pejzaža postaje i slika nas samih“, objašnjava Borislav Božić iz Fotosaveza Primorsko-goranske županije koji je, osim nagrada, dodijelio i više pohvala za fotografije koje, kako kažu, donose „jedinstveni prizor prirode i u formalnom i u izražajnom smislu“.

Prvu nagradu odnio je Branko Kukurin za fotografije „Cres“ i „Sv. Lucija“, a obrazloženje je sljedeće: „Ako je jedna od zadaća pejzažne fotografije bilježiti i na taj način čuvati prirodne ljepote i kulturno nasljeđe u toj prirodi, onda ove dvije izdvojene Kukurinove fotografije u potpunosti ispunjavanju rečeno. Kukurin se fotografijom 'Cres' otklonio od svih preporučenih kompozicijskih pravila i s ovim zahvaćenim minimalizmom sadržaja postigao maksimalan doživljaj i ljepotu prirode“.

Izložba će u Galeriji Principij ostati otvorena sve do 24. listopada, a ako ste u Rijeci ili u blizini, možete je pogledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati ili subotom od 10 do 13 sati.