NA UVID HRVATSKOJ VLADI: Dok na Baniji obnova stoji, Ukrajina se unatoč ratu obnavlja

Lupiga.Com

22. veljače 2023.

NA UVID HRVATSKOJ VLADI: Dok na Baniji obnova stoji, Ukrajina se unatoč ratu obnavlja

I dok se na Baniji, više od dvije godine nakon razornog potresa, ne obnavlja ništa ili gotovo ništa, donosimo nekoliko primjera obnove u ratom zahvaćenoj Ukrajini. 

USPOREDITE: Kako se obnavlja Banija i kako se obnavljalo Skopje

Od potresa na ovamo u Hrvatskoj su se promijenila tri ministra na čelu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ministar Darko Horvat i njegov nasljednik Ivan Paladina javnost su iritirali uvijek istim izlikama i objašnjenima zbog čega se obnova sporo kreće i obećanjima da samo što nije krenula punom snagom, a njihovim stopama zasad je krenuo i najnoviji ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Nedavno smo pisali kako smo iz Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje doznali da je od potresa do danas na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije izgrađeno samo šest obiteljskih kuća.

Za to vrijeme u Ukrajini bijesni rat. U petak će biti točno godinu dana kako je Rusija krenula u invaziju na tu zemlju. Brojni ukrajinski gradovi zasuti su razornim projektilima. Već prvih dana ruske invazije pogođeno je više stambenih zgrada, a oštećenja su bila iznimno velika, pogođeni objekti bili su neprepoznatljivi. Niti godinu dana kasnije neke od pogođenih zgrada u potpunosti su obnovljene i na njima se ne vidi ni najmanji trag rata. 

U galeriji donosimo nekoliko takvih primjera. Na jednom od njih nalazi se neboder u Kijevu koji je ruski projektil pogodio trećeg dana rata, 26. veljače 2022. godine. Projektil je „pomeo“ nekoliko stanova na višim katovima, a neboder je obnovljena prije nego se to moglo očekivati i unatoč objektivnim razlozima uslijed ratnog stanja. Učinak obnove spomenutog nebodera  vidljiv je iz fotografija snimljenih 11. veljače ove godine. Slično je i s nekim drugim kijevskim zgradama. 

FOTO: HINA/EPA/SergejDolženko/Oleg Petrašik