PRIJE I POSLIJE (FOTOGALERIJA): Čudesna transformacija trafostanica

T.M.

31. prosinca 2023.

PRIJE I POSLIJE (FOTOGALERIJA): Čudesna transformacija trafostanica

Pored tri trafostanice, na Črnomercu, u Dubravi i u Sesvetama, donedavno ste mogli proći gotovo da ih ne primijetite. To više nije slučaj. Bezlične trafostanice, tagirane i ispisane grafitima Bad Blue Boysa, sada se više ne može ne primijetiti. 

Rezultat je to akcije Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koje već godinama poduzimaju slične intervencije u javnom prostoru, a u sklopu ovog projekta ukupno je do sada novo ruho dobilo dvanaest trafostanica na području Zagreba, od toga u zadnjoj fazi, koja se provodila tijekom listopada i studenog ove godine, spomenute tri - na Črnomercu, u Dubravi i u Sesvetama.

„Već četvrtu godinu zaredom organiziramo likovne umjetničke intervencije na trafostanicama s ciljem prevencije od grafita uvredljivog sadržaja i poruka govora mržnje u javnom prostoru“, kažu u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

Za ove tri intervencije odabrano je troje autora Robert Fenrich, Ivan Stanišić i Valentina Supanz Marinić. Sve troje se, kao članovi HDLU-a, javilo na ranije raspisani javni natječaj, da bi ih, na koncu, selektorski tim odabrao kao one koji će oslikati unaprijed određene trafostanice. Za svoj rad svako od troje umjetnika dobio je honorar u bruto iznosu od 1.300 eura te maksimalno 500 eura za utrošeni materijal. Međutim, možda je najvažnije to da su umjetnici dobili priliku da svoj rad predstave na velikom „platnu“ i pred uistinu brojnom publikom. Vrijedi primijetiti i kako je Ivan Stanišić u nastajanje svog murala uključio lokalnu zajednicu, odnosno kvartovske klince koji su mu pomogli velikog plavetnog kita obojiti u - plavo.

„Dosad je u okviru ovog projekta oslikano dvanaest trafostanica u Gradu Zagrebu te je evidentirano znatno smanjenje neprimjerenih poruka i grafita, a umjetničke intervencije postale su prepoznatljive vizualne točke pojedinih gradskih četvrti“, objašnjavaju u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. 

U isto vrijeme prošle godine oslikane su trafostanice i na Vrbanima, Malešnici i Vrbiku, a na ovom mjestu, na fotografijama koje potpisuje Vanja Babić, pogledajte kako izgledaju ovogodišnji radovi.