VRHUNSKA ARHITEKTURA U SRCU PLANINE: Upoznajte prekrasna skloništa hrvatskih planina

Lupiga.Com

4. svibnja 2021.

VRHUNSKA ARHITEKTURA U SRCU PLANINE: Upoznajte prekrasna skloništa hrvatskih planina

Tamo gore, pod stražom stoljetnih bukvi i u apsolutnoj prirodnoj tišini, nastaje mir. Mitska planina Velebit, granica i utočište, kao da svakim svojim kilometrom dodatno liječi zatrovanost našeg tijela uređajima za zabavu i prijenos informacija. U srcu bijelog gorostasa umjesto zapuštenih i dotrajalih planinarskih skloništa zadnjih se godina pojavljuju arhitektonske novotarije.

IMA JEDNA KUĆA U PLANINI: Ovdje vrijedi pravilo „što je svačije - to je naše“ 

Glavni inicijator novog kulturnog preporoda najveće hrvatske planine je Ivan Juretić, arhitekt, entuzijast i zaljubljenik u prirodu. On je Velebitu, ali i Velikoj Kapeli, grandioznima kakvi jesu, dao ono što zaslužuju - planinarska skloništa kojima se divimo isto kao što se divimo prirodno oblikovanim bijelim stijenama. 

Kada govorimo o krajoliku oplemenjenom vrhunskom arhitekturom, prvenstveno mislimo na tri novouređena planinarska skloništa – Šugarsku dulibu, Miroslav Hirtz i Ždrilo. Lupiga je posjetila sva tri skloništa i donosi vam njihove fotografije, ali i prizore krajobraza koji ova skloništa okružuju, a koje je objektivom svog aparata ovjekovječio Lupigin reporter Hrvoje Ivančić.

Više pročitajte na ovom linku, a ovdje pogledajte fotografije.