Englezi su nam baš super

Jasmin Klarić

27. rujna 2002.

Englezi su nam baš super

Lupežov prvi gost komentator, koji ima izuzetnu čast otvoriti našu novu rubriku, odaziva se na ime Jasmin Klarić, a na ulici će se okrenuti i ako ga nazovete džinovskom kravom. Klarić je visok metar i 102 centimetra i ubraja se u najveće hrvatske novinare. Na našu sreću, ne samo po visini. Karijeru je započeo u studentskom listu PULS, a nastavio suradnjom s čuvenim Zvonom Krstulovićem u Startu. Kao strastveni navijač "splitskih bilih" prokrstario je Europu uzduž i poprijeko, te o tome ostavio trag u nezaboravnim reportažama za navijački list "Tifo". Danas je renomirani novinar riječkog Novog lista, a bavi se unutarnjom politikom. Lupežu će objasniti neke stvari o toleranciji, Hajduku, poznanstvu s onom budalom koja je na silu skinula zastavu Slovenije s kuće još veće budale Joška (Slovenci nek čitaju Jožko) Jorasa. Ima curu Ninu i može popiti sto piva i pet litara crnog vina. Dobitelj je jedne od novinarskih nagrada koje se dijele u Interkontiju, što naravno ne znači ništa osim da se naš gost uspio uguziti pravim ljudima.

- Ajd' napiši nešto za Lupigu o toleranciji u Hrvata, kazao mi je Lado prije desetak dana, onako, skanjujući se, kao kad žica da mu posudiš para. Onako, gleda u stranu, krši ruke i to. Zna čovjek da sam lijen, pa mu valjda nije bilo lako ni pitati da nešto napravim.
- Nema frke, samo ne ovaj tjedan, ispalio sam standardni odgovor, uvjeren da ću idući tjedan nešto doista i napraviti, a ako bude sreće možda se sve odgodi pa se izvučem bez posla. Ali, ne da mali mira, već danima tupi ("ajde, ajde", "pa jebemu, još nisi", "doći ću ti kući s bombama") i moram ispuniti datu riječ...
A zanimljivih je to bilo desetak dana (osim što me Lado svako malo pilio). Uvod u čitavu priču bio je šizofreni početak školske godine, s međimurskim demonstracijama protiv ideje da hrvatski klinci i Romi idu u iste razrede i s histerijom oko one klinke koja ima AIDS, a šalju je u školu. Odatle, logično i tema o toleranciji. Ali, ne bih ja o tome puno...
U svakom slučaju, vrijeme od kad sam dobio zadatak da napišem ovo što čitate, pa dok sam se prihvatio pera (da pera, majke ti, živu kokoš nisam vidio nego dva-tri puta u životu) iskoristio sam za društveni život...
U Splitu je, recimo, bilo dosta dobro. Kupanje u hladnom moru, zezanje, cuga, Hajduk gubi u prvom kolu Kupa UEFA-e i sve ono na što smo već navikli. Gušt je bio pričati s nekolicinom Engleza, navijača Fulhama, na Rivi, uz cugu. "Yes, dečki", friends, pjesme jednih i drugih i tako to. A bio i jedan dobar komad (žemski, da ne bude zabune, jer čudna su ovo vremena), s njima, pa mi je bilo zanimljivo gledat kako joj Splićani ulijeću na Ivanišević-englishu ("he brake me, then I break him..."). A sa mnom za stolom tip koji je bio u grupi onih koji su skinuli slovensku zastavu s kuće Joška Jorasa. Tri banke, milimetarska frizura. Osmijeh i viski s colom. Kući ima ženu i djecu.
- Ovaj naš koji je upao u kuću pitao je Jorasa ima li pištolj. Nemam. E onda dobro - i ode po zastavu. Valjda mu je usput dobacio i ubit ću te, ili tako nešto i odmah prijava za pokušaj ubojstva. Pa nemoj me jebat, priča tako moj novi navijački sudrug. Kaže da su u Umagu napravili transparent "Torcida-Piranski zaljev" i ne voli baš jako Slovence. Guštao je zato kad smo tukli Talijane na svjetskom prvenstvu. "Znaš što je nama to značilo, pa to su nam prvi susjedi, jebote...", priča i topi colu u Baliću.
A na utakmici, kad sam već ostao samo sa svojom ekipom, dobar dio stadiona, iako su upozoreni da će Hajduk zbog toga biti kažnjen, na dodir lijevog beka Fulhama s loptom (koji je najcrniji od svih crnaca u toj momčadi) viče poznato "hu, hu". I tako desetak puta...
Kasnije čitam bijesne novinske komentare kako UEFA Hajduku smješta rasizam. Veli Grgić, predsjednik kluba, koji je '95. iz HNS-a prešao u HDZ, da se rasizmom ljudi u Splitu ne bave.
A dok sam se ja zezao na Poljudu, u Zagrebu grom. Stiglo Carlino pismo za Bobetka!
I onda - ludilo. Te će mu Čondić kuću pretvorit u utvrdu, te se skupljaju generali, te nitko nas više neće jebat'... Pa šok. Potpredsjednik Vlade na televiziji najavljuje spor s Haagom. Generali daju podršku Račanu. Sve stranke staju u obranu digniteta Domovinskog rata. Jest ćemo travu, tko jebe sankcije, Račanu ne pada na pamet izručiti Bobetka bez obzira na posljedice, nitko neće naš Domovinski rat dovoditi u pitanje.
- Pazi šta pišeš, vidiš da je čitava nacija poludila, kaže mi zabrinuto Nina. Vidi da pizdim, a ne bi joj bilo drago da me netko pita mislim li ja da je operacija Medački džep bila baš skroz cool, jel' da da je super što ne damo Bobetka i liježem li u krevet svaki dan s mišlju kako možemo biti ponosni na naš sveti Domovinski rat.
Zna što bih ja odgovorio i što ću pisati, jebi ga, pa se boji da mi netko ne utjera nacionalni ponos u glavu nečim što se mojoj glavi ne bi baš svidjelo. Zanimljivo je kako nitko od guzonja na vlasti i u oporbi (čast Mesiću, ali i on je čekao pet dana da progovori) u svoj naci(onalnoj)-svetosti koja iz njih lije u slapovima nije našao za shodno spomenuti i one civile koji tu 1993. godinu imaju zapisanu na svojim nadgrobnim križevima. I za čiju nepotrebnu smrt nitko, ama baš nitko nije dosad odgovarao. A jebi ga, Srbi.
Pričao mi jednom prijatelj iz studentskog doma, devedeset druge, treće: "Sve je to u kurcu, ubijanje djece i to, ali jebi ga, dečki imaju neku logiku. Kaže - kad odraste bit će četnik, pa će on mene. Ima tu logike, što ćeš mu reć'". A ništa...
I tako, eto, nema više putovanja, Hajduk će ionako ispast (ma oće kurac, to samo tako kažem da lakše sklopim bad-sliku) valja arbeit, rutina vrti. Uglavnom pišem svakog dana o političkim aspektima slučaja Bobetko. Više bih volio da se odmaram negdje gdje Hajduk igra evropsku utakmicu svaki dan i gdje se može kupati u moru i krajem rujna, ali pos'o, jebi ga, za to dobijam pare od kojih plaćam račune u birtiji. I ostalo.
Uh, opet sam zabrijao. O čemu sam ono trebao pisati - tolerancija u Hrvata? E to je jedna ozbiljna tema, ali sad mi je već ponestalo prostora...