INICIJATIVA MLADIH: Oni neće na komemoraciju osuđenom ratnom zločincu, oni će zapaliti svijeće žrtvama

P.V.

10. prosinca 2017.

INICIJATIVA MLADIH: Oni neće na komemoraciju osuđenom ratnom zločincu, oni će zapaliti svijeće žrtvama

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska za sutra je najavila paljenje svijeća u znak sjećanja na žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini. Odavanje počasti žrtvama održat će se od 17 do 18 sati na zagrebačkom Trgu Francuske republike.

REAKCIJA INICIJATIVE MLADIH: #NisuNašiHeroji

„Svijeće palimo za žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zloupotrijebili i osramotili“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, pozivajući sve građane da im se pridruže u odavanju počasti žrtvama.

„Minuta šutnje u Saboru za ratnog zločinca. Minuta šutnje u nizu gradskih skupština za ratnog zločinca. Plakat i svijeće na centralnom zagrebačkom gradskom trgu za ratnog zločinca. Komemoracija u koncertnoj dvorani za ratnog zločinca. Besplatan prijevoz za odavanje počasti ratnom zločincu“, nabrajaju stanje hrvatske društvene i političke stvarnosti iz ove Inicijative.

Slobodan Praljak
Oltar posvećen Praljku na središnjem zagrebačkom trgu (FOTO: Hina/Ado Buljubašić)

Podsjetimo, sutra će dio Zagreba biti blokiran zbog komemoracije Slobodanu Praljku, koju je organizirao Hrvatski generalski zbor te zbog mise zadužnice koja će se u 15 sati održati u crkvi Svete mati Slobode. Komemoracija pod nazivom "Navik on živi ki zgine pošteno" tijekom koje će se, prema planu, cijelo vrijeme na platnu prikazivati Praljkove ratne fotografije i gdje će Dragan Despot i Zlatko Vitez čitati Shakespeara, održat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Zbog toga će neke ulice u neposrednoj blizini dvorane biti zatvorene za promet, a na nekim parkiralištima građani do poslijepodnevnih sati neće smjeti parkirati svoja vozila. Kod zagrebačkog Velesajma parkirat će se autobusi koji za ovu priliku stižu iz cijele Hrvatske, odakle će putnike preuzimati ZET-ovi autobusi i besplatno ih prevoziti do Lisinskog. Vjerojatno još gori kaos nastat će u Horvaćanskoj ulici, gdje će zbog održavanja mise zadušnice koju će predvoditi biskup Jure Bogdan, jedna od dvije trake ove vrlo prometne ulice, biti rezervirana za parkiranje autobusa. 

U Inicijativi mladih za ljudska prava napominju kako paljenjem svijeća žele pokazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

„Želimo im pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istovremeno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, zaključuju u Inicijativi mladih za ljudska prava.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"