ODJECI IZ PROŠLOSTI FANZINSKE KULTURE: Izložba o zanemarenoj underground i punk kulturi

H.Š.

15. studenog 2015.

ODJECI IZ PROŠLOSTI FANZINSKE KULTURE: Izložba o zanemarenoj underground i punk kulturi

U četvrtak, 19. studenog, u 19 sati u zagrebačkoj HDD galeriji otvara se izložba "Izgubljeni potencijali – odjeci iz prošlosti fanzinske kulture" koja se bavi neopravdano marginaliziranim fenomenom alternativne, underground i punk kulture s naglaskom na požešku fanzinsku kulturu.

Kako naglašava njezin kustos Antonio Karača, izložba se bavi još uvijek neopravdano marginaliziranim fenomenom alternativne, underground i punk kulture, kojim se rijetko sustavno bavilo, a danas je i dalje najčešće valoriziran u uskom okviru nezavisnih, punk, underground i klupskih, fragmentiranih scena. Napominje da sve donedavno nije bilo uspostavljene kronologije, kamoli strukturiranije povijesne pripovijesti ovog fenomena, što se ovom izložbom i pokušava ispraviti.

Ipak, u zadnje vrijeme probudio se interes za medijske i likovne fenomene poput tzv. knjiga umjetnika i tradicije samizdata, koji pruža pak još jednu moguću vizuru, dok se fanzinska mreža može promatrati i kao svojevrsna preteča demokratizacije medija koju je od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća uveo Internet, a predstavljanje fanzina u okviru galerije posvećene dizajnu kao praksi moglo bi biti poruka i inspiracija posebno mladim grafičkim dizajnerima koji posljednjih godina polako ponovno otkrivaju načela samizdata i uradi-sam kulture u vlastitim praksama.


Izložba je usredotočena na požešku fanzinsku scenu od kraja osamdesetih, kroz fanzinski boom 90-ih godina, do sredine 2000-ih kada ona definitivno zamire (FOTO: dizajn.hr)

Izložba polazi od osobnog iskustva svog autora, dizajnera po struci i obrazovanju, koji je i sam sudjelovao u fanzinskoj sceni grada Požege, u kojem je odrastao. Stoga je i okvir na koji je izložba usredotočena upravo požeška fanzinska scena od kraja osamdesetih, kroz fanzinski boom 90-ih godina, do sredine 2000-ih kada ona definitivno zamire.

"Iako tematika, odnosno sadržaj kojim se fanzinska izdanja najčešće bave nije fokus ove izložbe, ona je odredila estetiku istih. Anarho-punk, hard-core, metal, politika i osobne teme nisu samo definirale sadržaj fanzina nego su ih i vizualno diferencirale te im dale specifičnu formu koja je ovisila i o osobnosti pojedinog autora", ističe Karača.

Izložba nastoji sve to objediniti u jednu cjelinu, prikazujući kronološki razvoj jedne scene, enigmatične autore koji su je stvarali, reprinte i originalna izdanja, kao i specifične analogne metode kojima su se tvorci fanzina služili.

Autor izložbe: Antonio Karača

Vizualni identitet i postav izložbe: Antonio Karača i Petra Vrdoljak

Suradnici: Goran Ivanović, Filip Sertić, Andrej Smojvir, Denis Treskanica , udruga KAMP

Organizator: Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: dizajn.hr