SUDSKA PRESUDA: Željka Markić osuđena jer je Milorada Pupovca i SDSS nazvala teroristima

Lupiga.Com

3. veljače 2023.

SUDSKA PRESUDA: Željka Markić osuđena jer je Milorada Pupovca i SDSS nazvala teroristima

Željka Markić, predsjednica udruge „U ime obitelji“ jedna je od javnih osoba koja već godinama uporno podižu iznimno veliki broj sudskih tužbi protiv medija i medijskih radnika. Detaljnije o tužbama protiv medija i takozvanim SLAPP tužbama pisali smo nedavno, a o čemu se radi možete pročitati na ovom linku.

Međutim, ovaj se put predsjednica udruge „U ime obitelji“ našla na optuženičkoj klupi, a tamo su je dovele njene izjave izrečene u televizijskoj emisiji „Bujica“ specijaliziranoj za širenje raznih vrsti mržnje u hrvatskoj javnosti. Željka Markić česta je gošća ove emisije koju uređuje i vodi zvijezda hrvatske ekstremne desnice Velimir Bujanec, a prilikom svog gostovanja 2020. godine usporedila je Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS) s teroristima. Naime, na pitanje voditelja Bujanca „Mislite li da je gnijezdo domaćeg terorizma u SDSS-u?“, Markić je odgovorila ovako: „De facto gospodin Plenković je u koaliciji s ljudima koji odgovaraju opisu onoga što je on nazvao domaćim terorizmom“.

Predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, zbog tih je riječi podnio tužbu protiv Željke Markić, a postupak se vodio na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Iz SDSS-a su se požalili sudu da ih je takvim „lažnim i uvredljivim optužbama javno difamirala te im povrijedila čast i ugled predstavljajući ih kao kriminalnu organizaciju i državnog neprijatelja“. 

Milorad Pupovac
Vođa "terorista" Milorad Pupovac (FOTO: Lupiga.Com)

„To posebno imajući u vidu da trenutno stanje u društvu pokazuje izraženi radikalizam u odnosu na pripadnike srpske nacionalne manjine, čije interese zastupaju Pupovac i SDSS, pa postupanje tuženice kao javne ličnosti čije izjave imaju veliki doseg u javnosti u navedenim turbulentnim društvenim okolnostima zasigurno značajno pridonose daljnjem širenju takvih društveno neprihvatljivih i potencijalno opasnih postupanja“, dio je tužbe koju prenosi tjednik Novosti koji je i objavio da je Željka Markić izgubila ovaj sudski spor. 

Prema sudskoj presudi predsjednica udruge „U ime obitelji“ mora isplatiti po 2.654 eura predsjedniku SDSS-a i samoj stranci, te podmiriti sudske troškove u visini od 1.155 eura. Ukoliko ovu presudu potvrdi i viši sud, iz SDSS-a su najavili da će cijeli iznos odštete uplatiti u dobrotvorne svrhe

„Navedena izjava nije vrijednosni sud jer izjava da je netko domaći terorist ne može biti vrijednosni sud budući je to činjenična tvrdnja, kvalifikacija za kazneno djelo terorizma. Tu je tvrdnju moguće jedino dokazati pravomoćnom presudom, a kako ne postoji takva presuda niti za stranku niti za tužitelja kao predsjednika stranke i saborskog zastupnika, takva tvrdnja nije istinita“, stoji u obrazloženju presude.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com