ODLUKOM USTAVNOG SUDA: Poraz Željke Markić, U ime obitelji i Apologetske udruge Blaženi Ivan Merz

A.F.

27. prosinca 2023.

ODLUKOM USTAVNOG SUDA: Poraz Željke Markić, U ime obitelji i Apologetske udruge Blaženi Ivan Merz

Nakon tisuću godina hrvatskog sna, rješenjem Ustavnog suda Republike Hrvatske koje je doneseno 19. prosinca, a danas se mahnito dijelilo društvenim mrežama, naši se homoseksualci i lezbijke sada i službeno smatraju „trajnom vrijednošću hrvatske ustavne države”. Ustavni sud odbio je prijedloge pokretanja postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom nekima spornog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola kojima su prvi put priznata prava istospolnih parova. Prijedlog postupka za ocjenu ustavnosti podnijele su udruga Željke Markić, U ime obitelji, Apologetska udruga Blaženi Ivan Merz te teolog Petar Marija Radelj. Ova ekipa zatražila je to u „pravedničkom gnjevu“ ubrzo nakon što je zakon u srpnju 2014. donesen.

Ovim rješenjem Ustavni sud, na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem, ističe kako je Ustavom „propisana pozitivna obveza države u pogledu posebne zaštite obitelji, pri čemu sadržaj pojma obitelj nije ograničen na njegovo tradicionalno shvaćanje” te „u ostvarenju prava na obiteljski život istospolni parovi, dijeleći zajednički život, imaju iste potrebe u smislu uzajamne podrške i pomoći kakve imaju i parovi različitog spola”. 

Ništa manje važna nije niti formulacija kojom je Ustavni sud odbacio prijedlog da se javni službenici, u postupku sklapanja ili prestanka životnog partnerstva, mogu pozvati na priziv savjesti navodeći kako „Ustavni sud nije našao da propisivanje zakona javnim službenicima pri obavljanju njihovih javnih dužnosti nameće nerazmjeran teret u odnosu na njihovo pravo na slobodu savjesti”.

Ustavni sud
Ustavni sud odbacio je i prijedlog da se javni službenici, u postupku sklapanja ili prestanka životnog partnerstva, mogu pozvati na priziv savjesti (FOTO: Lupiga.Com)

Nadalje, u obrazloženju se naglašava kako je „zaštita spolnog i rodnog diverziteta, kao i prava svih osoba, neovisno o spolu i spolnom opredjeljenju, na poštovanje i pravnu zaštitu njihova osobnog i obiteljskog života te njihovog dostojanstva, trajna vrijednost hrvatske ustavne države”.

Odluku Ustavnog suda prokomentirao je i predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović ustvrdivši kako ovo rješenje predstavlja ne samo značajan pravni korak prema jednakosti, već ima dubok socijalni i emocionalni utjecaj na LGBTIQ zajednicu u Hrvatskoj. 

„Udruga Dugine obitelji s oduševljenjem pozdravlja rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske kojim je potvrđena suglasnost Zakona o životnom partnerstvu s Ustavom RH, čime se potvrđuje jednakost u uređivanju pravnih i obiteljskih odnosa kako u braku, tako i u životnom partnerstvu. Ova odluka označava značajan korak naprijed prema ostvarivanju jednakosti i priznanju prava za sve članove hrvatskog društva, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji. U navedenom rješenju više puta je naglašeno kako su spolni i rodni diverzitet zaštićeni Ustavom Republike Hrvatske, te se ističe kako sve osobe moraju imati zajamčeno poštovanje i pravnu zaštitu njihovog osobnog i obiteljskog života te ljudskog dostojanstva. Dugine obitelji podržavaju ovu potvrdu, kojom se ističe kako su spolna i rodna raznolikost temeljne vrijednosti ustavne države”, objašnjava Martinović ispred udruge Dugine obitelji.

Od stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu više od pet stotina osoba iz LGBTIQ zajednice odlučilo se na sklapanje životnog partnerstva. 

„Zakon o životnom partnerstvu je promijenio živote mnogih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj na bolje. Pružio je pravnu sigurnost i priznanje njihovim obiteljima, stvarajući osjećaj pripadnosti i jednakosti pred zakonom. Upravo ova potvrda Ustavnog suda dodatno naglašava važnost prava na obiteljski život za LGBTIQ osobe”, objašnjava Martinović.

Željka Markić
Udruga U ime obitelji Željke Markić posljednja je podnijela svoj, na koncu, odbijeni "prigovor"(FOTO: Lupiga.Com)

Zadovoljstvo ovom odlukom nisu skrivali ni u Zagreb Prideu, queer feministička i antifašistička udruga koja se zalaže za ostvarenje aktivnog društva solidarnosti i ravnopravnosti slobodnog od rodnih i spolnih normi i kategorija te bilo koje druge vrste opresije.

„Ako je netko i dvojio da smo trajna vrijednost 'hrvatske ustavne države', više ne mora. Ustavni sud riješio je da su životna partnerstva obitelj koja Ustav stavlja pod 'osobitu zaštitu države' (čl. 62.), a Zakon o životnom partnerstvu ustavan“, poručili su iz Zagreb Pridea.

Podsjetimo, na inicijativu udruge U ime obitelji u prosincu 2013. godine u Ustav je ušla definicija braka kao zajednice žene i muškarca. Već u srpnju sljedeće godine Sabor je pak izglasao Zakon o životnom partnerstvu kojim se istospolnim parovima jamče sva prava kao i bračnim (osim posvajanja djece). Samo tri dana nakon što je 18. srpnja zakon potpisao tadašnji predsjednik Ivo Josipović, teolog Petar Marija Radelj upućuje prijedlog pokretanja postupka za ocjenu suglasnosti tog zakona s Ustavom. Zakon je objavljen u Narodnim novinama 28. srpnja, ali već sljedećeg dana Apologetska udruga Blaženi Ivan Merz upućuje još jedan, kako vidimo, neutemeljeni prijedlog pokretanja postupka ustavnosti. Posljednji prijedlog pak dolazi s puno „okolišanja“, tek 3. prosinca 2014. godine kada ga upućuje udruga U ime obitelji na čijem je čelu Željka Markić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"