SVETISLAV BASARA: „Markale sam nazvao režiranim zločinom jer sam nasjeo na propagandu RTS-a“

Lupiga.Com

4. listopada 2023.

SVETISLAV BASARA: „Markale sam nazvao režiranim zločinom jer sam nasjeo na propagandu RTS-a“

"Za masakr na sarajevskim Markalama napisao sam da je klasični primjer pogibije civila režirane u svrhu političkog marketinga, jer sam nasjeo medijskim manipulacijama televizije RTS" - tako je, iskreno i bez zadrške, veliki suvremeni srpski pisac Svetislav Basara rekao pred kamerama televizije VIDA, objašnjavajući jednu rečenicu koju je 1999. godine objavio u knjizi "Ideologija heliocentrizma", a koju su mu naročito zamjerili u Bosni i Hercegovini. Rečenica je glasila: „Sada već klasičan primer pogibije civila na pijaci Markale u Sarajevu, režirane u svrhu političkog marketinga tokom rata u Bosni, pokazuje da naknadno razotkrivanje prevare nema nikakvog efekta.“

U razgovoru emitiranom na YouTube kanalu VIDA televizije, u emisiji Zavidavanje, Basara je rekao: "Tema tog teksta bile su medijske manipulacije. To je nekako bilo u to vreme, naprosto sam naseo na propagandu televizije RTS. To je tako vešto bilo odrađeno: balističari, animacije, dokazano da je nemoguće... Da li je to jedina manipulacija bila? Ne, sigurno sam naseo sto puta ... Kad je sve falsifikat, nešto će se prihvatiti. Kad sam to shvatio šta je, bilo je još jedno izdanje te knjige. Nisam hteo da menjam, jer bi uradio ono isto što su radili na RTS - falsifikovao bi."

Govoreći o današnjoj Srbiji, pisac je ukazao na dominantna osjećanja: frustracije i ogorčenje.

"Mislim da je 95 posto građana Srbije frustrirano. Frustracija - to je ključno osećanje u Srbiji. Onda neprestano osećanje poraženosti. Srbija je zakoračila u istoriju s osećanjem poraženosti. Državna ideja Srbije u startu je osveta Kosova. Tad ta priča kreće i teče do dana današnjeg, s pauzom od '45. do '90. godine", rekao je Basara.

Govoreći o mitovima, odnosno o kosovskom mitu i mogućnosti njegovog suzbijanja, ocijenio je da je "mitove moguće suzbiti samo pendrekom", što se, smatra, pokazalo i u slučaju druge Jugoslavije.

"Mit ponovo počinje da se podgreva čim pendrek oslabi. Pendrek postoji u najnaprednijim državama, on je jedan od bitnih aparata države", kaže Basara. Nešto kasnije u razgovoru, kod teme uloge Srpske pravoslavne crkve u političkom životu Srbije, pisac je dodao da je "crkva bila najbolja kad je pendrek bio isukan".

U razgovoru je Basara govorio i o svom posljednjem romanu "Rekapitulacija", o "beogradskoj čaršiji", Aleksandru Vučiću i srpskoj oporbi, a još jednom je objasnio i svoje motive za otkaz liberalnom dnevnom listu Danas, odnosno motive za angažman u tabloidu Kurir. Obzirom da je razgovor vođen u Splitu, komentirao je i "splitsko stradanje" glumca Sergeja Trifunovića, govorio je o destruktivnosti kosovskog mita te otkrio da "sve ljude koji su na Twitteru gleda pomalo sumnjičavo".

Razgovor pogledajte u nastavku ...

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ladislav Tomičić