VELIKA NADA HRVATSKOG POPULIZMA: Kolakušić ponekad jednostavno ne vlada materijom o kojoj priča

Lupiga.Com

31. listopada 2019.

VELIKA NADA HRVATSKOG POPULIZMA: Kolakušić ponekad jednostavno ne vlada materijom o kojoj priča

„Novoj velikoj bijeloj nadi hrvatskog populizma, predsjedničkom kandidatu Mislavu Kolakušiću (jer Ivan Pernar je sooo last season), treba doista skinuti kapu. Svojom mističnom pojavom, slapovima oglasa na internetu i pričom o borbi protiv korupcije i HDZ/SDP zlu koji izjeda Hrvatsku, ovaj je nesuđeni ministar pravosuđa u Vladi nesuđenog premijera Tomislava Karamarka, osigurao sebi vrlo isplativu gažu u Strasbourgu i Bruxellesu“ – tako novinar Jasmin Klarić počinje svoj tekst na Telegramu o bivšem sucu-predsjedničkom kandidatu čija je izborna baza uglavnom na Facebooku gdje se gotovo jedino i pojavljuje nakon što je izabran u Europski parlament.

Ne vidi Klarić u Kolakušićevoj spomenutoj „gaži“ ništa sporno, niti posebno u odnosu na ostale parlamentarce – „više od 4.000 eura neto plaće, plus 4.416 eura mjesečno za opće troškove, plus dnevnice i putni troškovi, plus mirovina u iznosu od 3,5 posto plaće po godini mandata“. Međutim, ono čemu se doista treba nakloniti, smatra novinar Telegrama, vještina je Kolakušićevog driblinga, koja je, kako kaže, usporediva jedino s nezaboravnim nogometašem Ronaldinhom

„Kolakušićeva vještina političkog migoljenja pred biračima i suparnicima doista ponekad podsjeća na izvanzemaljske rolice, tunele, špiceve i lobove čudesnog Brazilca. Kolakušić, kako je i obećao, ne staje. Neće se zadovoljiti udobnom foteljom u središtu europske moći, nego nastavlja bitku za spas Hrvatske. Sljedeći korak, kako je i obećao ulazeći u politiku, bit će predsjednički izbori. Uz jedan mali uvjetić – 600 tisuća glasova. To je procijenio kao minimum biračke podrške da se nastavi rad na stvarnim promjenama u zemlji. Ne dobije li toliko, veli Kolakušić, to će biti njegov kraj u domaćoj politici. Prilično je odvažna ta teza. Jer, kad se malo bolje pogleda brojka od 600 tisuća glasova doima se poput Mount Everesta. Ako bi izlaznost bila slična onoj otprije pet godina, 600 tisuća glasova nosilo bi 33 posto. Golemih i ogromnih 33 posto u situaciji u kojoj su se etablirala tri izrazito jaka kandidata. I u kojoj je Kolakušić po anketnoj podršci na 5-6 posto glasova“, analizira Klarić, podsjećajući kako je Kolakušić u prošloj emisiji „Nedjeljom u dva“ na HRT-u, rekao kako će, ukoliko to ne uspije, biti „najbolji zastupnik Republike Hrvatske u Europskom parlamentu kojeg je ikad imala – najglasniji, najodlučniji i najodrješitiji“.

„Jedino gdje neće biti 'naj', očito, bit će u primanjima. Tu će biti jednak svim ostalim europarlamentarcima“, zaključuje Klarić, koji se i u svom komentaru uoči Kolakušićevog gostovanja u „Nedjeljom u dva“ bavio ovim predsjedničkim kandidatom i njegovim motivacijskim statusima na Facebooku.

„Borbeni pokliči, velika obećanja i stvaranje atmosfere iščekivanja su, realno, bili itekako očekivani. Nakon svibanjskog velikog buma, akcije Mislava Kolakušića u domaćoj javnosti su krenule tonuti poput Živog zi… ne, ne baš toliko rapidno. Tonule su poput kamena u vodi. Kad su se počele raditi ozbiljne predizborne ankete za predsjedničke izbore, po CRO Demoskopu je u lipnju Kolakušića biralo 13,1 posto ispitanika. Sad je na 6,4 posto. Čak i da napravi šok i senzaciju na razini svibanjske, kad je kao novo lice na biralištima osvojio skoro trostruko više od brojke koje su mu davale ankete, to ne bi bilo dovoljno za ulazak u drugi krug. Stoga se šutljivi, misteriozni i autobrendirani borac protiv korupcije mora početi sve glasnije nametati biračima“, napisao je tada Klarić zaključujući kako će s vremenom, što će češće „hibernirani bivši sudac“ istupati u javnosti i što će više biti otvoren u svojim stavovima, biračima postajati jasnije zašto će ga, ili neće, birati na predsjedničkim izborima. 

Problem s Kolakušićem bi, smatra Klarić, mogao biti to što čovjek ponekad jednostavno ne vlada materijom o kojoj priča. Pri tome navodi kako se Kolakušić još u vrijeme kad je najavljivao ulazak u političku arenu obrukao oko anketa, a prošli je tjedan pokazao „sličnu formu“ kada je izjavio kako je Rumunjska po svim pokazateljima daleko ispred Hrvatske koja je predzadnja država EU-a, a trebala bi biti u sredini. U tekstu se objašnjava kako u mnogim bitnim stvarima Rumunjska nije ispred Hrvatske, poput BDP-a po glavi stanovnika, većeg rizika od siromaštva, nižeg minimalca, niže prosječne plaće za 211 eura, kao i da je u većini mjerljivih i bitnih kategorija Hrvatska daleko od predzadnje mjesta u EU. Na istom mjestu novinar Telegrama navodi još nekoliko primjera Kolakušićeve neinformiranosti.

„No, dobro, Kolakušić je za političara još mlad i iako dosad nije pokazao neki pretjerani napredak u usvajanju činjenica, stigne se još popraviti. Kao recimo u poznavanju načina na koji funkcionira višestranačka demokracija i Europski parlament“, zaključuje Klarić i poručuje – „informirajmo se, ne boli“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Zvonimir Kuhtić