SRAMOTA 'METROPOLE': Zagreb nije pri europskom vrhu, on je na samom dnu

Eva Kranjec

22. prosinca 2014.

SRAMOTA 'METROPOLE': Zagreb nije pri europskom vrhu, on je na samom dnu

Iako smo mislili da su ta vremena daleko iza nas, divlja odlagališta otpada i to u gradu kojem vole tepati nazivajući ga „metropolom“, dok njegov gradonačelnik tvrdi da je po „uređenju i čistoći pri europskom vrhu“, ona su i dalje naša realnost. Na desetinama novih lokacija diljem Zagreba proteklih mjeseci „niknule“ su na stotine tona smeća, a o koliko velikom problemu se uistinu radi ekipa Lupige uvjerila se tek obilaskom nekoliko lokacija. Ono što smo tamo zatekli naprosto je nevjerojatno i bolno svjedoči kako Zagreb po „uređenju i čistoći“ trenutno ne da nije pri europskom vrhu, nego je zaglibio na samom njegovom dnu.

U subotu ujutro u Štefanovečku cestu u zagrebačkoj Dubravi stigao je dugoočekivani kamion gradske Čistoće. Gradske vlasti konačno su krenule raščišćavati glomazni otpad koji se svakodnevno gomilao na livadi ispred nekoliko obiteljskih kuća.

„Neki dan smo prosvjedovali, pukao nam je film! Eto, sad su konačno počeli čistiti, izgleda da je prosvjed urodio plodom. No, to je grozota, na što to liči! Kad su počeli tovariti u kamione i digli prve hrpe, počeo se širiti nesnosni smrad. Nadam se samo da se sad neće početi širiti neka zaraza. Tu vam ima i štakora i svega!“, govori Gordana Marković, kojoj su se tone smeća posljednjih tjedana „naselile“ tik do kuće. Ona je zajedno sa susjedima, već puna dva mjeseca vodila iscrpljujuću bitku s Gradskim poglavarstvom ne bi li se pobrinuli za gomilu smeća koja „raste“ na livadi u Štefanovečkoj ulici.

Gordana Marković
Gordana Marković već puna dva mjeseca vodi iscrpljujuću bitku s gradskim vlastima (FOTO: Lupiga.Com)

„Od 11. studenog očekujem odgovor iz Ministarstva zaštite okoliša! Nitko da bi trepnuo, uopće ne odgovaraju, znam da nemaju dugoročno rješenje za zbrinjavanje otpada, ali bi ministar Mihael Zmajlović bar mogao odgovoriti na upit građana. Voljela bih vidjeti da je njemu ovako nešto ispred kuće!“, nastavlja ljutita Gordana, tek trenutačno umirena činjenicom da su počeli odvoziti otpad, no pitajući se kako će spriječiti da divlje odlagalište u njihovoj ulici ponovno nikne. Objašnjava nam kako su već ranije od komunalnih službi dobili trake koje su raširili oko livade i tako barem neke nesavjesne građane spriječili da dovoze dodatno smeće. Plan susjeda je da odmah postave nove trake, čim se smeće raščisti, a nadaju se da će to biti dovoljno i da se više neće događati fizički sukobi s onima koji dovoze smeće pred tuđe kuće, a kakvi su se u nekoliko navrata ranije događali.

„Frajer je s automobilom išao na mene zato jer sam rekla da tu ne bacaju smeće! Ljudi su užasno bahati, nemaju nimalo kulture! Kazna od 700 kuna za ovakve stvari je premala!“, uvjerena je Gordana, koja je svjedočila slučajevima da su pojedinci plaćali polovicu kazne na licu mjesta, kao što zakon dozvoljava, dakle, 350 kuna, a onda su se kasnije ponovno vratili dovozeći nove količine otpada.

Glomazni otpad Zagreb
Natpis koji kao da privlači nesavjesne građane (FOTO: Lupiga.Com)

Isti problem protekla dva mjeseca muči i stanare Livadarskog puta. U subotu poslijepodne i njih je razveselio kamion koji je konačno stigao očistiti susjedstvo, no slika koja je dočekala komunalce bila je nevjerojatna.

TUMOR NA PLUĆIMA GRADA (FOTO): Rijeka smeća potekla obroncima Parka prirode

OTPAD KAO BIZNIS: Ispit na kojem smo pali

Razbijena WC školjka, komadi poderanog namještaja, stolica bez jedne noge, kanistri s ostacima nepoznatih tekućina, odbačeni građevinski materijal i još štošta, nabacano jedno na drugo tvorilo je tridesetak metara široku i barem tri metra visoku „piramidu“ ispred autoservisa obitelji Šourek.

„Pokušajte automobilom izaći iz Livadarskog puta na Planinsku ulicu, nema šanse! Ne vidite ništa s lijeve strane od ovog smeća! Što mislite kako to izgleda kad vam netko vozi 80 kilometara na sat po Planinskoj, a vi ga ne vidite sve dok ne izađete na pola ceste?“, ljutito opisuje Zvonko Šourek situaciju u svojoj ulici izazvanu odloženim glomaznim otpadom.

Zdravko Šourek
Nerijetko je Zvonko Šourek u rano jutro morao sam prionuti na zgrtanje smeća kako bi se uopće moglo ući u njegovo dvorište (FOTO: Lupiga.Com)

„Dolaze po noći, već sam nekoliko puta u gaćama trčao van kako bih ih zaustavio! Još vam dođe i kaže ‘sused’!? Ma kakav ‘sused’, tu mi dođe iz drugog dijela grada istresti smeće pred kuću i još me zove susjed!? Već je nekoliko puta bila situacija da smo se skoro potukli, tu mi dođu pa mi prijete ‘pajserom’ kad ih opomenem neka si to smeće nose pred svoju kuću“, govori Zvonko koji nas je prije dva dana odveo na svoj balkon kako bismo stekli bolji dojam koliko je zapravo smeća ispred ulaza u njegovu radionicu. Nerijetko su Šourekovi u rano jutro morali sami prionuti na zgrtanje smeća kako bi se uopće moglo ući u njihovo dvorište.

Lijevo od Zvonkovog balkona, na samoj Planinskoj ulici nalazi se autobusna stanica na kojoj je tog trenutka bilo vrlo nezgodno pričekati autobus. Umjesto putnika staklenu „kućicu“ stajališta zaposjeli su komadi krupnog otpada, a nogostup se širom zaobilazi tako da su građani prisiljeni hodati po poprilično prometnoj ulici.

Glomazni otpad Zagreb
Pogled s balkona obitelji Šourek (FOTO: Lupiga.Com)

„Imam astmu i svaki put kad prođem ovuda, a to mi je jedini put do kuće, moram odmah otići popiti vode, jer me počne gušiti. Jučer sam ovdje vidjela tri štakora veličine mačke, strah me za vlastitu djecu koja prolaze ovuda na putu u školu!“, izražava nam svoje nezadovoljstvo jedna od stanarki Livadarskog puta kroz koji se zbog smeća zadnjih tjedana probijaju samo najhrabriji. Danas ujutro ulica bi nakon dugih tjedana konačno trebala osvanuti čista, a hoće li takva i ostati pita se Šourekov sin, Alan.

„Nekoliko puta su nas snimali za neke televizijske emisije, a onda su nam pred kuću počeli dovoziti još više smeća. Ispalo je kao da smo im pokazali kuda trebaju voziti!“, kaže u nevjerici pokazujući nam dva obijena automobila ispred ulaza u dvorište očeve radionice kojima su odneseni dijelovi.

Glomazni otpad Zagreb
Ugodno čekanje autobusa u Planinskoj ulici (FOTO: Lupiga.Com)

„Ne znam što je bilo gore, ovi što su se dovozili i krišom iskrcavali smeće ili ovi što se skupljaju i kopaju po njemu“, govori nam. Ipak, i njemu je laknulo kada je ugledao kamione koji su se konačno pojavili oko 14 sati u subotu i krenuli u akciju uklanjanja. Ovaj potez gradske uprave željno su iščekivali i na samom rubu Maksimirskog parka, u ulici Oboj. Ogromna količina glomaznog otpada, bačena uz cestu tek nekih stotinjak metara od najljepšeg zagrebačkog parka užasavala je stanare.

„Zamislite, usred tog smeća nalazi se plinska stanica. Neki dan su bili iz Plinare i nisu mogli do nje. Morali su dovesti bager kojim su samo raskrčili prolaz da mogu ući u stanicu“, kaže susjeda Mare Lasić, pokazujući kako, na sreću, njezino dvorište ima izlaz na gornju stranu, u drugu ulicu te se ne mora probijati kroz silni otpad da bi krenula u grad.

Glomazni otpad Zagreb
Do plinske stanice na rubu maksimirskog parka može se samo uz pomoć bagera (FOTO: Lupiga.Com)

I dok na gradskim ulicama traje akcija čišćenja glomaznog otpada, posjetili smo i lokaciju u Petruševcu koju neće biti lako očistiti. Hrpe smeća se protežu kilometrima kraj puta koji vodi uz Savski nasip, a promenada s otpadom započinje tek pedesetak metara od prvih kuća. Raznovrsnost ovdje odloženog smeća naprosto fascinira, kao i njegova količina, koju se pogledom ne može obuhvatiti. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i ovdje stići gradska Čistoća.

To su samo neke od lokacija koje je „patrola“ Lupige obišla ovih dana želeći se uvjeriti u katastrofalno stanje na ulicama Zagreba, na koje se građani neprestano žale. Većina ih krivi gradske vlasti, ali i ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića koji je svojom odlukom o zabrani odlaganja glomaznog otpada na dosadašnje odlagalište u Jakuševcu, zapravo prouzročio ovakvo stanje na gradskim ulicama.

Mare Lasić
O Zmajlovićevoj odluci i reakciji gradskih vlasti, Mare Lasić ne misli ništa dobro (FOTO: Lupiga.Com)

Ta je odluka donesena u sklopu akcije „Velika čistka“ u listopadu protekle godine, a to što Grad Zagreb nema alternativno rješenje ministar Zmajlović ne vidi svojom brigom, objašnjavajući da je Grad imao dovoljno vremena svih ovih godina kako bi pronašao prikladno rješenje za otpad. Zabranu Jakuševcu izdao je pozivajući se na usklađivanje s direktivama Europske unije, a prilikom izdavanja zabrane iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode istaknuli su da se cijeli sustav gospodarenja otpadom može uspostaviti jedino ako se sva odlagališta saniraju i usklade sa zakonom i pravilnicima, te ako se paralelno s tim aktivnostima gradi sustav centara za gospodarenje otpadom.

U svijetlu toga još je zanimljiva činjenica da je Zmajlovićeva ‘čistka’ obuhvatila baš Jakuševac. Naime, od svih postojećih odlagališta u Hrvatskoj, ministar je zatvorio tek njih pet, uključujući i spomenuto zagrebačko. I tu je čistka stala. Istina je da Grad Zagreb nije ni blizu početka izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom, ali ipak u usporedbi s ostatkom Hrvatske Jakuševac je vjerojatno jedno od najuređenijih postojećih odlagališta. No, Zmajlović je neumoljiv, pa zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek tako nije imala izbora nego iznaći drugu opciju. Stoga je u petak obećala građanima da će do blagdana ulice biti očišćene. Tijekom cijelog vikenda djelatnici komunalnih službi grada ubrzano rade na uklanjanju, a otpad s gradskih ulica će biti smješten na terminalima u Jankomiru, gdje je za tu namjenu predviđeno dvije tisuće kubičnih metara. Međutim, radi se tek o privremenom rješenju, dok bi sljedeći korak koji je Švaljek najavila, bila priprema provedbe javnog natječaja na kojem se iz Grada nadaju ponuđaču s dugoročnijom opcijom.

Petruševac Savski nasip
Savska idila na Petruševcu (FOTO: Lupiga.Com)

Podsjetimo, posao privremenog zbrinjavanja otpada s gradskih ulica Gradu se već ponudilo odraditi poduzeće CE-ZA-R, Petra Pripuza, i to za kunu po toni smeća. Upravo sličan posao zbrinjavanja otpada za Grad Zagreb, koji je odradila Pripuzova tvrtka, pod povećalom je USKOK-a u slučaju „Agram“ u sklopu kojeg je uhićen i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Grad je na koncu novu CE-ZA-R-ovu primamljivu ponudu morao odbiti, jer nije mogao osigurati garanciju da će nakon četiri mjeseca preuzeti uskladišteni otpad. Kako s odlagalištem Jakuševac ne mogu računati do daljnjeg, ne raspolažu opcijom za trajno zbrinjavanje. Na ovom mjestu vrijedi primijetiti kako je pitanje dana kada će kapaciteti terminala u Jankomiru biti popunjeni, a Grad se ponovo suočiti s istim problemom.

„Ja ne mislim ratovati oko svoje kuće s ovima kojima je normalno bacati smeće po ulicama, ali zato ću obijati gradske urede koliko god bude potrebno. Njihovo je da nađu trajno rješenje. U sljedeći ponedjeljak opet idem u Grad i hodat ću od ureda do ureda ako treba. A rado bih se suočila i s gospodinom Zmajlovićem“, uporna je Gordana Marković s početka priče. Dok gleda osmi kamion koji odvozi smeće ispred njezine kuće, poručuje da niti ona niti ostali sugrađani nisu prestali plaćati naknadu za odvoz glomaznog otpada, pa stoga nadležni ne mogu olako shvaćati obavljanja posla za koji ih se plaća!

 

Planinska ulica
"Planina smeća" u Planinskoj ulici (FOTO: Lupiga.Com)

 

Planinska ulica
Hodanje po ulici svakodnevna je muka stanovnika ovog dijela grada (FOTO: Lupiga.Com)

 

Maksimir
Maksimirska rapsodija (FOTO: Lupiga.Com)

 

Glomazni otpad Zagreb
Stanari strahuju hoće li živjeti u miru nakon sanacije ovog divljeg odlagališta (FOTO: Lupiga.Com)

 

Glomazni otpad Zagreb
Maksimirske piramide (FOTO: Lupiga.Com)

 

Glomazni otpad Zagreb
Svakim danom na ovom mjestu smeća bi bilo sve više (FOTO: Lupiga.Com)

 

Glomazni otpad Zagreb
Postavljene trake komunalnog redarstva najupornije nisu spriječile (FOTO: Lupiga.Com)

 

Glomazni otpad Zagreb
Kraljevsko visočanstvo među gradskim otpadima - Petruševec (FOTO: Lupiga.Com)

 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com