10th 2003 MTV Europe Music Awards - završeno

Ivor Car

7. studenog 2003.

10th 2003 MTV Europe Music Awards - završeno

Opet je dodjela nagrada MTV-a bila glamurozna, sadržavala političke poruke, a bilo je tu i neizostavnih ekscesa, od kojih je apsolutno najveći onaj između Christine Aguilere, voditeljice showa i Kelly Osbourne. Njih dvije su zamijenile diva dostojne pogrde i uvrede – kravo, smeće, itd., a saznali smo i tko je nosio gaćice Kylie Minough. Što se tiče nagrada tu je sve bilo vrlo očekivano. Za nestručnu i nespretnu analizu i nevezana opažanja kliknite

Završila je i ta, jubilarna deseta dodjela nagrada europskog MTV-a ili zvučnije - 10th 2003 MTV Europe Music Awards, koja mi se cijelo vrijeme vrti na svakom televizijskom programu na koji prebacim, a kako pri prebacivanju daljinski ostavim uvijek na iznova nepoznatom mjestu tako sam svašta čuo, a i vidio. Pa ajde rekoh da podijelim to sa Lupežima.

Nijemci se izgleda najviše pale na Kylie Minogue, budući se nekako sve vijesti o "awardsu" na njemačkom MTV-u vrte oko nje, a slično je i kod njihovih kolega smještenih u Londonu, koji su pozvali Kylie u goste i za nju organizirali igru pogađanja - koji od četvorice Škota nosi njene gaćice ispod kilta. Pogodila je iz trećeg puta i gaćice su bile roze! Odakle im njene gaćice, to ne znam.

Novinara je u Edinburgu, gdje se, zaboravih reći, održavala dodjela nagrada, bilo pregršt, baš kao i posjetitelja, kojima je ovo izgleda bio veliki i nezaboravan dan u životu. Takvo uzbuđenje kod fanova već dugo nisam vidio. Karte su se čekale i po 24 sata, a moglo se pronaći i onih koji su za ovaj put potrošili "masno masne" novce, što je naravno bio zadatak novinara, jer netko mora raditi i tako "mizeran" posao kao što je intervjuiranje fanova u redovima za karte. Tako su naišli na ekipu koja je spektaklu došla prisustvovati čak iz Južne Afrike i za koje sam prvo mislio da su neki hard core reperi da bi se ispostavilo kako su došli radi Christine Aguilere (ne može se više kao nekada po odjeći prepoznati tko što sluša, gotovo je s tim). A Christina je bila voditeljica cijele priredbe i koliko sam vidio taj, vjerujem izdašno plaćen, posao obavila je vrlo dobro. Presvukla se nebrojeno puta (kažu 12, ali ne vjerujem im), a počesto je i mijenjala perike. Što se tiče njenog odijevanja valjalo bi spomenuti kožne hlače koje baš i nemaju dijela koji pokriva stražnjicu. Pomagao joj je u voditeljskom poslu tu i tamo se pojavivši Vin Diesel. Još samo da spomenem izvrsne clipove i neću vas više zamarati sa svojim banalnim i krajnje nestručnim opažanjima i još nestručnijim rečeničnim nizom, te ustrojem. Dakle, sad se profesionalno bacam na činjenice koje zanimaju našu publiku.

Glavna ličnost MTV Europe Music Awards, sinoć je svakako bio Justine Timberlake, što je bilo i očekivano. On je ugrabio čak tri kipića, dakle za jedan više od glavnog konkurenta, barem što se tiče nagrada, Beyonce. Što da vam kažem o Justinu? Bicpi dečko od Britney Spears. Mlad je to i zgodan dečko koji je svoju solo karijeru započeo prošle godine, nakon razlaza sa ultrapopularnim boybendom N'Sync. Kao što vidite takav potez, ili bolje rečeno serija poteza mu se isplatila, jer pokupio je nagrade za najbolji pop, najbolji muški i najbolji album uopće.

Beyonce je ugrabila kipiće za najbolji R and B act i za najbolju pjesmu ("Crazy In Love"). Titulu najbolje ipak joj je oduzela voditeljica, dakle Christina Aguilera. A kad nju spominjemo već po drugi put onda recimo i to kako je dotična producentima ceremonije pravila grdne probleme. Naime, tijekom pokusa Christina je odbila hodati crvenim tepihom ukoliko jedna od najavljivačica bude Kelly Osbourne. Na takvo ponašanje Kelly je Christini odgovorila jednostavnim rječnikom nazvavši je kravom i napomenuvši kako je muzika dotične osobe smeće. Uvrede su se nastavile nizati, kako one malo profinjenije tako i one koje savršeno pristaju babama s placa. Toliko o glamuru ...

Najbolji bend je Coldplay, po dodijeljenim nagradama, dakako, baš kao što su The White Stripes najbolji rock izvođači, a Eminem najbolji hip hoper. Novo lice je očekivano Sean Paul, koji sa sobom nosi kipić za best new act. Najbolji dance izvođač je, opet očekivano, Panjabi MC, koji je uzimajući nagradu izjavio kako želi pokazati da azijski i "zapadnjački" glazbenici mogu zaplesati na istom podiju.  Moram još izdvojiti i fenomenalan i efektan nastup njemačkih pionira elektronske glazbe Kraftwerka.

Ceremonija dodjela je održana u dvorani zvučnog imena - Ocean Terminal Arena, pred 6 000 ovisnika o MTV-u, koji su odreda poderali glasnice neprestanim vrištanjem. Putem televizijskih ekrana MTV Europe Music Awards moglo je vidjeti milijardu gledatelja u 164 zemlje svijeta.

Kao i uvijek ni ove nagrade nisu prošle bez političkih poruka. Coldplay, inače bend na domaćem tlu budući dolazi iz Škotske, prekorili su Sjedinjene Američke Države zbog rata u Iraku, dok je frontmen REM-a Michael Stipe progovorio o političkom teroru u azijskom Myanmaru.

Ipak gledateljima će u pamćenju ostati nastup, opet je moram spomenuti, Christine Aguilere, pri čemu je na samom kraju točke manekene s fotografije poredala u liniju i zatražila od njih da joj pokažu što imaju ispred kilta, što je bilo upravo onoliko vulgarno koliko to i pristaje ovoj, eto najboljoj pjevačici po MTV Europe. Dosta više ovoga, idem ...