Ako se već selite da znate gdje je najbolje

Ivor Car

9. srpnja 2003.

Ako se već selite da znate gdje je najbolje

Tko to najbolje živi u ovom današnjem svijetu i gdje su tu Hrvati, Slovenci, Bosanci, Amerikanci ili Nijemci, te zašto su žene bolje pozicionirane primjerice u Namibiji negoli u Italiji i Japanu, kao i odgovore na neka druga zanimljiva pitanja, pronaći ćete samo ukoliko kursor svog miša usmjerite prema ovoj fotografiji i potom stisnete lijevi gumb.

Norveška, Island, Švedska, Australija i Nizozemska zemlje su rangirane među najboljih pet zemalja po kvaliteti življenja u 2003. godini, prema izvješću UN-a. Najveći negativni pomak zabilježila je Kanada, nekada prva, a sada tek osma na UN-ovoj listi, tik jedno mjesto gore od svog južnog susjeda, Sjedinjenih Američkih Država.
Popis zemalja sastavljen je prema nizu raznovrsnih čimbenika među kojima su primjerice godišnji prihod po glavi stanovnika, obrazovni nivo, zdravstvena njega ili duljina životnog vijeka. Neki čimbenici promatrani pojedinačno pokazali su zanimljive rezultate, što je primjerice sagledavanje sudjelovanja žena u političkom i ekonomskom planu, gdje se pokazalo da se prema ženama odnosi bolje u Bocvani, na Kostarici ili u Namibiji, nego u nekim razvijenim zemljama kakve su Italija, Japan ili Grčka. 
Najlošije pozicije zauzeli su Sierra Leone, Niger, Burkina Faso, Mali i Burundi, redom zemlje crnog kontinenta. Od europskih zemalja najgore je živjeti u Moldaviji koja je 108, od 175 zemalja svijeta.
Što se pak tiče Hrvatske, ona se nalazi na 47 poziciji, odmah iza Kuvajta i ispred Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ono što sam na brzinu uspio primijetiti kod podataka za Hrvatsku je da nas manje od 2% živi sa jednim američkim dolarom dnevno, da će nas za 12 godina biti manje za otprilike 200 000 i da smo povećali razinu pismenosti na 99,8%. Daleko ispred nas, na 29 mjesto ugurala se Slovenija i bolje je pozicionirana nego ijedna država koja će skupa s njom slijedeće godine primjenjivati zakone Europske zajednice na svojim granicama. Daleko iza Slovenije, jedan je naš drugi susjed, Bosna i Hercegovina, na nezavidnom 66 mjestu, što je još uvijek bolje od primjerice Rumunjske. Podatke o istočnim nam susjedima s kojima se najviše volimo uspoređivati, nismo našli čak niti prelistavajući neslužbene podatke, što vjerojatno govori kako tamošnja situacija prema UN-u nije dobra.
Zgodno bi bilo spomenuti da neke zemlje u kojima Hrvati vide blagostanje i nisu tako dobre za život, a tu prvenstveno mislim na Njemačku (18 mjesto) i Novi Zeland (20 mjesto). Pa sad vi gledajte gdje biste živjeli, jer uvijek ima i boljeg i lošijeg, što bi rekao jedan nepoznati klinac i od Bruce Leeja ima jači

Evo i popisa prvih deset zemalja (na engleskom, naravno), pa ako se već namjeravate negdje seliti da znate gdje je najbolje i da to napravite kako treba:

1 Norway
2 Iceland
3 Sweden
4 Australia
5 Netherlands
6 Belgium
7 United States
8 Canada
9 Japan
10 Switzerland
11 Denmark
12 Ireland
13 United Kingdom
14 Finland
15 Luxembourg
16 Austria
17 France
18 Germany
19 Spain
20 New Zealand
21 Italy
22 Israel
23 Portugal
24 Greece
25 Cyprus
26 Hong Kong, China (SAR)
27 Barbados
28 Singapore
29 Slovenia
30 Korea, Rep. of