AMERIKANCI ANALIZIRAJU: Što želi Sjeverna Koreja?

Ivan Kegelj

26. studenog 2010.

AMERIKANCI ANALIZIRAJU: Što želi Sjeverna Koreja?

Na internet stranici Glasa Amerike objavljena je vrlo zanimljiva analiza, koja otkriva kako SAD gleda na sve učestalije oružane provokacije Sjeverne Koreje. Abe Denmark - direktor Centra za novu američku sigurnost, Victor Cha - direktor za azijska pitanja u Bijeloj kući te Bruce Klinker - bivši direktor CIA-e za Koreju daju svoje mišljenje o uzrocima najnovije korejske krize. Usput rečeno te gluho i daleko bilo, bugarska baba Vanga prorekla je da će korejske čarke uzgojiti jedan solidan svjetski rat, nakon kojeg više ništa neće biti isto.

 

Sjeverna Koreja ponovno se probila u središte međunarodne pozornosti. U manje od tjedan dana svijetu je otkrila novi nuklearni objekt koji je zapanjio znanstvenike svojom sofisticiranošću, a potom je u utorak bombardirala južnokorejski pogranični otok pri čemu su poginuli vojnici i ranjeni civili.
Abe Denmark, direktor programa za Aziju pri Centru za novu američku sigurnost vjeruje da su ovi događaji povezani s početkom prijenosa vlasti na Kim Jong Una te pokušajem ucjene međunarodne zajednice da prihvati Sjevernu Koreju kao nuklearnu državu.

"Ovo je dio vrlo usklađenog napora Sjeverne Koreje da pokaže odlučnost i snagu, ali i da pokuša pritisnuti međunarodnu zajednicu da se vrati za pregovarački stol i Pyongyangu učini neke ustupke."


Kim Jong Un

Kim Jong Un, kojem je oko 27 godina, nedavno je imenovan generalom s četiri zvjezdice premda nema vojno iskustvo. Kim Jong Il preuzeo je vlast nakon smrti njegovog oca utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il Sunga 1994. godine, no prije toga imao je oko dva desetljeća za razvijanje svojih političkih vještina i ugleda. Stručnjaci su zabrinuti Kim Jong Unom, njegovom dobi i mogućnosti da vlada zemljom. Denmark kaže da se posljednji potezi Sjeverne Koreje mogu interpretirati i kao pokušaj guranja u stranu tih bojazni te okupljanja različitih sjeverno-korejskih frakcija u podršci mladom Kimu.

"Postoji određena zabrinutost njegovom mladošću. Također postoji bojazan, koja nije jedinstvena samo Sjevernoj Koreji u tranziciji vlasništva u autoritarnim režimima, a to je agresivna uporaba vojne sile prema vani kako bi se različite unutarnje frakcije ujedinile oko zajedničkog cilja."


Amerikance brine korejski nuklearni program

Victor Cha, bivši direktor za azijska pitanja u Bijeloj kući tijekom administracije predsjednika Georgea Busha, kaže da je Sjeverna Koreja otkrila puno pojedinosti o novom nuklearnom objektu kako bi ojačala podršku za Kim Jung Una.

" Radi se o dijelu šireg konteksta uspostave nove i snažne države pod mladim čelnikom, a veliki, vrlo važni dio toga je o jedinoj stvari koju je Kim Jong Il pridonio Sjevernoj Koreji tijekom njegove vlasti, a to je da je zemlju pretvorio u državu s nuklearnim oružjem."

Međutim, ništa nije sigurno kad je u pitanju transfer vlasti. Bruce Klinker bivši je direktor CIA-e za Koreju koji je sada analitičar pri zakladi Heritage iz Washingtona.

"Ne znamo kakvu ulogu igra Kim Jong Un, ali ja vjerujem da Kim Jong Il još uvijek čvrsto drži sve konce vlasti te da su provokacije s početka prošle godine kao i ove podsjetnik na sjevernokorejsko negativno ponašanje."


Kim Jong Il okružen gardom

Sjeverna Koreja prošle je godine prekinula pregovore o njenom nuklearnom programu i nedugo nakon toga izvela drugi nuklearni test. Klinger dodaje da je transfer vlasti učinio daljnju stabilnost Sjeverne Koreje više neizvjesnom.

"Većina stručnjaka slaže se da je najvažniji čimbenik uspješnog transfera vlasti daljnji život i vitalnost Kim Jong Ila. Što duže on bude živio izglednije je da će Kim Jong Un izgraditi neophodnu potporu za njegovu vladavinu."

Klinger dodaje da bi se u slučaju skore smrti Kim Jong Ila pojavila veća neizvjesnost oko toga bi li ostatak sjevernokorejskog čelništva podržao Kim Jong Una.

William Ide (www.voanews.com)