ANAS MAGHREBI PODRŽAVA LUPIGU: „Neovisno novinarstvo jest novinarstvo, a sve ostalo je biznis“

E.K.

20. siječnja 2018.

ANAS MAGHREBI PODRŽAVA LUPIGU: „Neovisno novinarstvo jest novinarstvo, a sve ostalo je biznis“

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

„Podržavam Lupigu i njihovu kampanju jer vjerujem da je neovisno novinarstvo presudno za ljudska prava i pitanja koja su važna, ali obično zanemarena od strane mainstream medija“, kaže glazbenik Anas Maghrebi, iz sirijskog benda Khebez Dawle u videu podrške koji je poslao Lupiginoj redakciji.

"POTENCIJALNI HRVATI": Zadnji koncert sirijskog benda Khebez Dawle prije polaska u Njemačku

Što znači kršenje ljudskih prava Anas Maghrebi i kolege iz benda itekako su osjetili na svojoj koži. Bend, koji nosi ime po sirijskom subvencioniranom "državnom kruhu", simbolu istrebljenja siromaštva, već je godinama u izbjeglištvu. Iz Sirije su se sklonili ubrzo nakon što je 2012. godine ubijen njihov bubnjar, Rabia al-Ghazzi, ujedno i aktivist iz vremena Arapskog proljeća. Maghrebi vjeruje da je al-Ghazzi ubijen od strane režima Bašara al-Asada, koji je odgovoran za brojne smrti civila u Siriji. 

Khebez Dawle su Siriju napustili 2013. godine, prvo pobjegavši u Libanon, a kada su odande pritisnuti teškim izbjegličkim prilikama 2015. godine krenuli u Njemačku, put ih je nanio kroz Hrvatsku, gdje su nekoliko tjedana zaglavili i u paklu naše administracije. 

Čekajući dokumente za nastavak putovanja u Hrvatskoj su tada održali tri koncerta. Dio jednog od njih, održanog u zagrebačkom Jiggy Baru u Brozovoj u ulici, snimila je Lupiga. Tom prilikom Maghrebi nam je ispričao neke detalje njihove potresne priče.

Kada je njihov gitarist Bashar Darwish bio regrutiran u vojsku, postalo je jasno da bend više nema budućnosti u svojoj zemlji. Darwish je dezertirao i zajedno s preostalim članovima benda pobjegao u Bejrut.

Već dvije godine bend se nalazi na sigurnom u Njemačkoj, gdje su nastavili sa svojom glazbenom karijerom, od koje nisu niti u jednom trenutku odustali, kao niti od vjere u ljude koji su ih na tom putu podržavali. Pa tako i u svom videu podrške kojim su se priključili Lupiginoj crowdfunding kampanji koja traje još samo nekoliko sati, Anas poručuje: „Vjerujem ljudima koji rade na Lupigi, vjerujem da je to slobodna, neovisna platforma koja pokušava preživjeti u današnjem, novcem vođenim medijskim svijetom. Vjerujem da zaslužuju svu podršku jer jednostavno, neovisno novinarstvo jest novinarstvo, a sve ostalo je biznis“.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.