Beba za rekord!

Ivor Car

16. rujna 2002.

Beba za rekord!

Novopečeni roditelji novorođenčeta iz Hamburga sigurno su ponosni na svoje dijete. Naime, narodna poslovica upućena sretnim roditeljima: "Nek je živo, zdravo i debelo" ; u ovom slučaju je došla na pravo mjesto. Njihovo dijete rođeno je s čak ..., e tu ću vas natjerati da kliknete na opširnije ....
Prije nekoliko dana u njemačkom gradu, Hamburgu, rođeno je dijete kakvo se rijetko viđa. Naime, 34-godišnja Nijemica rodila je bebu dugačku 62 centimetra, što i nije tako neuobičajeno za razliku od njene težine, a to je nevjerojatnih 7, 48 kilograma. Porod je zbog bebine pozamašne veličine morao biti obavljen carskim rezom, a sve je prošlo u najboljem redu, te se i novorođenče i majka osjećaju dobro. Kako se osjeća otac, kojeg ovih dana svi ispituju o djetetu, njegovoj težini i ostalim sitnicama, nismo uspjeli saznati.
Za one neupućene koji su još uvijek daleko od bilo kakve djece, bilo njihove, bilo susjedove, ili neke treće, recimo kako je prema podacima njemačkog statističkog zavoda prosječna težina novorođenčeta  između 3 i 4 kilograma, a dužina od 50 do 55 cm.
Za Hrvatsku tu imamo nešto preciznije podatke. Prosječna težina novorođenčeta je između 3 200 i 3 400 grama, a tu treba dodati kako je muško dijete teže od ženskog za prosječnih 200 grama. Prvih dana svog života beba izgubi od 5 do 10% porođajne težine, no to nadoknadi već do desetog dana života, a s tri mjeseca teži već oko 6 kilograma, što je njemačka beba prešišala čim je ugledala svijetlo dana.