Berlinski prosvjedi

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Berlinski prosvjedi

Bio sam svjedok berlinskih prvomajskih prosvjeda i tu zbilja vlada kaos. Zapaljena auta, tučnjava s policijom, razni koktelići, sve u svemu potpuna anarhija. Nije ni čudo s obzirom da su među sudionicima ovoga već tradicionalnog prosvjeda, u velikom broju punkeri. Predviđanje je kako će spomenuti prosvjed biti "mala beba" u odnosu na onaj koji se planira sutra, a sve zbog posjeta američkog predsjednika Busha, Njemačkoj.
Odavno su prošla vremena kada su američki predsjednici s dobrodošlicom očekivani u njemačkom narodu. U povijest je recimo ušla izjava tragično preminulog američkog predsjednika Kennedya, prilikom njegove posjete Berlinu. Te davne 1963. godine legendarni John rekao je: "Ich bin ein Berliner" (za svaki slučaj prijevod je: "Ja sam građanin Berlina"). To je bio svojevrsni vrhunac američke popularnosti u očima Nijemaca i mnogo vode je trebalo proteći Rajnom, kako bi se ova Johnova gesta zaboravila. Dobro su primljeni i neki, nama mlađima poznatiji, američki predsjednici primjerice Reagan i Clinton (oba su dio svojih govora izrekli na nelošem njemačkom jeziku). Sreće nema sadašnji šef SAD-a, Bush kojega njemački mediji nisu voljeli već u njegovoj izbornoj kampanji. Nijemci su ipak veći ljubitelji demokrata.
Američko veleposlanstvo u Berlinu upozorilo je svoje državljane u Njemačkoj da izbjegavaju mjesta na kojima su najavljeni protuamerički prosvjedi. Najžešće će biti u Berlinu gdje prosvjednici imaju iskustva u vatrenom prosvjedovanju, kakvo uobičavaju prirediti berlinskom kvartu Kreuzbergu, svakoga prvog maja. Organizatori na prosvjedima očekuju oko 40 000 osoba, dok policija tvrdi kako ih neće biti više od 20 000. Ipak neka smjela očekivanja sklona su tvrditi kako bi broj posjetitelja mogao biti i veći, što nije ni teško za povjerovati budući da Busha i SAD imaju na zubu mnogi: neokomunisti, pacifisti, protivnici američke podrške Izraelu protiv koje su svi muslimani kojih u Berlinu ima i više nego mnogo, zeleni i mnogi drugi. Čak 243 organizacije uputilo je svojim simpatizerima poziv na prosvjed. Neka gradska područja su tijekom današnjeg dana blokirana, a Busha će od prosvjednika osiguravati 10 000 policajaca, za ovu prigodu pristiglih iz cijele Njemačke.
Već danas su organizirani neki pripremni prosvjedi na kojima se okupilo oko 5 000 osoba, izvikujući "Bez krvi radi nafte", "Bush nisi dobrodošao" i još neke parole sličnih poruka. Tri osobe su uhićene u trenutku kada su na zgradu u blizini američke ambasade postavili transparent antiameričkog sadržaja.
Sve se čini kako bi ovaj posjet mogao biti katastrofa. Uh, da sam bar tamo!