BESPLATNA PROJEKCIJA: Pogledajte hvaljeni dokumentarac „El Shatt – nacrt za utopiju”

T.M.

13. studenog 2023.

BESPLATNA PROJEKCIJA: Pogledajte hvaljeni dokumentarac „El Shatt – nacrt za utopiju”

Do sada ste već naučili što je zajedničko Savki Dabčević Kučar, Josipu Hatzeu, Ranku Marinkoviću i nekadašnjem prvotimcu Hajduka Ivici Hlevnjaku. Ako niste, onda ćemo ipak reći kako im je zajedničko, između ostaloga, to što su s još više od 30.000 ljudi, uglavnom Dalmatinaca, dio svoga života proveli u egipatskoj pustinji, na poluotoku Sinaju, u kompleksu izbjegličkih logora koje zbirnim imenom zovemo El Shatt

EL SHATT: Emotivna priča u stripu

El Shatt je tema i akademske slikarice i strip crtačice Helene Klokočar čije radove do 21. studenog možete posjetiti u Galeriji Događanja na zagrebačkoj Peščenici pod nazivom „El Shatt zbijeg u stripu”. U sklopu izložbe ovog utorka, 14. studenog, u 19.30 sati, besplatno možete pogledati i jedan od najuspješnijih novih domaćih dokumentarnih filmova „El Shatt – nacrt za utopiju” redatelja Ivana Ramljaka. 

„To je najnježnija, najljepša, najtoplija, najljudskija i najjača šamarčina povijesnim revizionistima koju ćete ikada vidjeti”, napisao je o filmu Zoran Tučkar s portala Ravno do dna

El Shatt
Zbijeg u stripu (ILUSTRACIJA: Helena Klokočar)

Sam film nastao je kao posveta redateljevom djedu, Karlu Pansiniju, jednom od trojice liječnika u El Shattu. Dokumentarac je usmjeren na psihološke učinke rata i migracija te izvrsno upotpunjuje izložbu akademske slikarice Helene Klokočar. Na popularnom Imdb-u, online bazi filmskih podataka, „El Shatt – nacrt za utopiju” može se pohvaliti visokom ocjenom 8.1.

"Ideja da se stavi naglasak na utopistički doživljaj života u tom logoru proizašla je iz dojmova samih sugovornika. Velika većina njih to pamti kao najljepši dio njihovih života. Naravno, ima tu i optimizma sjećanja i činjenice da se većina nas svoje mladosti sjećamo kao lijepog perioda, naprosto jer smo tad bili mladi, lijepi i zdravi, ali čak i kad oljuštimo te zavaravajuće slojeve, ostaje jedna čvrsta jezgra pozitivnog dojma koji iznenađuje s obzirom na okolnosti. Nismo ga u filmu namjerno idealizirali, zaista smo probali složiti neki prosjek ili sukus dojmova svih svjedoka s kojima smo razgovarali", rekao je Ramljak u jednom intervjuu

Nakon projekcije imat ćete priliku razgovarati s režiserom filma Ramljakom kao i samom autoricom izložbe, Helenom Klokočar. Znakovito je da su i Ramljakov dokumentarni film kao i radovi Helene Klokočar potaknuti, odnosno motivirani obiteljskom poviješću dvoje autora koji su se skoro pa samostalno izborili da se ova, gotovo zaboravljena priča, ipak održi na životu. Autorica izložbe, muzeologinja Petra Matić, nakon projekcije će voditi panel raspravu s dvoje autora o prešućenoj priči rekonstruirajući uvjete života, psihologije rata te položaja pojedinca unutar zajednice komunističkog modela naselja kakav je El Shatt bio.

Podsjetimo i kako je izložba Helene Klokočar otvorena 3. studenog te se temelji na njenoj posljednjoj knjizi u stripu „El Shatt/fragmenti”. Autorica se već 40 godina bavi stripom i animacijom te obrađuje teme poput mora i migracija začinjene društvenim i političkim opažanjima. 

Ivan Ramljak je pak filmski kritičar i režiser. Trenutno uređuje program kratkog filma u zagrebačkom kinu Tuškanac. Do sada je režirao devet kratkih filmova, četiri igrana i pola tuceta dokumentaraca od kojih je, uz „El Shatt-nacrt za utopiju”, „O jadnoj mladosti” iz 2020. godine možda i najzapaženiji.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: El Shatt