Bosanskohercegovački Indiana Jones otkrio piramide i na Mauricijusu

Ivor Car

22. kolovoza 2009.

Bosanskohercegovački Indiana Jones otkrio piramide i na Mauricijusu

Iznimno ambiciozni samoprozvani arheolog Semir Osmanagić nije se zadržao samo na Visokom, nego je u svom velebnom pothvatu raskrinkavanja zamaskiranih piramida diljem svijeta, skočio na daleki Mauricijus, kako bi i njima otkrio par komada. Ne samo da ih je otkrio, nego im je i predložio kako piramide mogu uvrstiti u turističku ponudu te se odmah, onako usput, obrušio na nevjernike

Čovjek kojeg Visočaci dižu u nebo, ne zbog toga što slijepo vjeruju u njegovo piramidalno otkriće, već zato što u njihov grad svakodnevno dovodi lakovjerne i znatiželjne, koji tamo ostave pokoju marku na kakav suvenir, ili komad kravlje kože i dobro skovani sač, odletio je na afrički otok Mauricijus. U čas posla bosanskohercegovački Indiana Jones otkrio je sedam piramida i domaćinima održao predavanje. Kako je riječ o velikom istraživaču i pustolovu čak, za svog se boravka na Mauricijusu, ovih dana odlučio obratiti tamošnjem narodu „posebnim priopćenjem“, gdje im je preporučio što da rade sa svojim piramidama, koje, dakako, nisu ni do koljena onim visočkim.

Tako im je ispričao da u jugoistočnom području te zemlje postoji čak sedam stepenastih piramida, koje su „sasvim sigurno“ napravljene ljudskom rukom. Taj pustolov, vrsni istraživač i veliki matematičar odmah je, onako od oka, izračunao da je za izgradnju tih velebnih građevina trebalo 30.000 tona kamena i stotinu otočana koji su neprekidno morali raditi pet godina (ne otprilike pet, nego baš točno pet). Osmanagić smatra (malo je glupo reći smatra, kad je poznato da čovjek zna, ali šta bismo sad) da su piramide građene od vulkanskog kamena, te da je njihova geometrija pravilna, sa po četiri trokutaste strane i niveliranom osnovom te sa identičnom orijentacijom.

Nakon što je obradio osnovne podatke, Vladi Mauricijusa poručio je da treba zaštiti taj piramidalni kompleks, jer on ima globalni značaj, budući je, pazi sad, njihova sličnost s onima na Kanarima i Siciliji, te u Srednjoj i Južnoj Americi, očigledna. Osvrnuo se i na turistički potencijal ovoga otkrića, vjerojatno misleći da bi komadi kravljih koža i dobro skovani sačevi imali prođu i na otoku usred Indijskog oceana.

- Ovaj otok drži tajnu drevnih civilizacija iz daleke prošlosti koje su plovile morem i podizali ove strukture, poručio im je Osmaganić, iskoristivši priliku da se obračuna s nevjernicima, na kakve je nailazio i u Bosni i Hercegovini. Naime, kaže kako su tvrdnje mauricijskih institucija da se radi o običnoj gomili kamenja nastaloj tijekom čišćenja polja za sađenje šećerne trske, potpuno neznanstvene i neargumentirane. Zato, poručuje samoprozvani arheolog, treba formirati međunarodni interdisciplinarni tim koji bi sve istražio. U takvom timu, drži, trebali bi biti eksperti iz oblasti arheologije, geologije, geofizike i drugih područja, pri čemu je, pretpostavljamo mislio na „eksperte“ u najmanju ruku ravne onima koje je dovodio u Visoko da pomalo smiješno, a pomalo otužno, navlače raju.

 

FOTO: www.piramidasunca.ba