Prikupljanjem napuštenih predmeta do prepoznavanja društva

Ivor Car

21. srpnja 2005.

Prikupljanjem napuštenih predmeta do prepoznavanja društva

"Ovisno o veličini gradskih trgova, najčešćih lokacija ovog projekta, dobivam polja unutar kojih vršim popisivanje nađenih predmeta po obrascu 'pripadnosti' predmeta materijalu od kojeg je izrađen; staklo, drvo, itd., te prikupljam odbačene predmete od 10 do 15 minuta po svakoj osnovnoj mjernoj jedinici.", opis je projekta "Souvenirs made in" Lane Badurine čija će izložba u petak biti postavljena u riječkom "Palachu"

U riječkom Klubu Palach, odnosno u Galeriji O.K. Multimedijalnog centra, u petak 22. srpnja, bit će izložena izložba riječke umjetnice Lane Badurine. Riječ je o osmoj po redu izložbi iz ciklusa "Riječke devedesete" posvećenog lokalnoj produkciji, a koji će pokušati sistematski predstaviti autore koji su tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća djelovali u Rijeci. Planira se predstavljanje ukupno dvadesetak autora, što već afirmiranih, a što onih koji će to tek postati. Sve to događa se kao neformalni dio Festivala nove umjetnosti, FONA 05.

Lana Badurina rođena je u Rijeci 1968. godine, a diplomirala je i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Trenutno radi kao asistentica na likovnom odsjeku riječkog Filozofskog fakulteta.

Za kraj vam nudimo opis projekta koji je već ostvaren u Moskvi, Pekingu, Hong Kongu, Ljubljani, Pragu, Krakowu, Rigi, Budimpešti, Berlinu, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i brojnim drugim gradovima, riječima same autorice:

"Rad na projektu odvija se u tri etape, a ponavlja se po istovjetnom obrascu. Prvi dio akcije događa se unutar urbanog središta, izabranog grada. Akciju izvodim arheološkom metodom prikupljanja, zapisivanja i obilježavanja nađenih predmeta. Na lokaciji kreiram mrežni sistem unutar kojeg osnovna mjerna jedinica iznosi 900m2. Ovisno o veličini gradskih trgova, najčešćih lokacija ovog projekta, dobivam polja unutar kojih vršim popisivanje nađenih predmeta po obrascu 'pripadnosti' predmeta materijalu od kojeg je izrađen; staklo, drvo, itd., te prikupljam odbačene predmete od 10 do 15 minuta po svakoj osnovnoj mjernoj jedinici. Neposredno poslije izvršene akcije, obrađujem podatke te arhiviram izabrane prikupljene predmete. Treći završni dio akcije je prezentacija koja se sastoji od grafikona-statističkih podatka popisanih predmeta klasificiranih po materijalu od kojeg su napravljeni, planova trga s okolicom-lokacijom izvršenih akcija te prezentacija izbora reprezentativnih i najautentičnijih odbačenih predmeta.

Osnovna ideja projekta je u tome da se upravo preko na prvi pogled nevažnih predmeta prepozna pojedino društvo; njegove tradicije, potrebe, navike, estetike, kulture življenja. Izabrani predmeti su s dokumentiranjem i arhiviranjem postali muzealije, dokumenti, artefakti gradova i kao takvi su prenosioci lokalnih identiteta jedinstvenog i intimnog. Autentični suveniri, odbačeni predmeti ili smeće primjer su ocrtavanja različitih kultura konzumiranja i ukazuju na sveprisutnost dominantnog procesa suvremenih i visoko razvijenih društava: proizvodnje-potrošnje. Eksponiranjem odbačenih predmeta osvještavaju se odnosi čovjek-urbana sredina, čovjek-predmet, te ovdje estetizacija pomaže i služi kao instrument za proširenje eko-savjesti i svijesti ..."